Stranka Centar poziva Vladu da proglasi stanje katastrofe

Stranka Centar pozvala je u nedjelju Vladu da na potresom stradalom području proglasi stanje katastrofe i tvrdi kako je na tom području nastao kaos te da Vlada to već peti dan ignorira.

“Uputa Ravnateljstva Civilne zaštite da osobe stradale u potresu podnesu pisani zahtjev za pomoć putem e-maila izazvala je opravdani bijes javnosti. No, puno veći bijes trebalo bi usmjeriti na Vladu”, napisala je u priopćenju supredsjednica Centra Dalija Orešković.

Smatra da je Vlada nakon potresa bila dužna proglasiti katastrofu te formirati stožer putem kojeg bi rukovodila i koordinirala sustavom Civilne zaštite.

“Umjesto toga, Vlada i peti dan nakon potresa ignorira kaos koji je nastao na terenu na stradalim područjima. Peti dan od potresa javnost ne zna tko upravlja situacijom. U pogođena mjesta krenuli su samoinicijativno brojni građani, sa svih strana stižu šleperi različite pomoći koja teško pronalazi put do onih kojima je potrebna jer nema razmjene informacija niti usmjeravanja od strane nadležnih službi. Organizacija je zakazala, a državna se vlast ponaša kao da je nije briga”, tvrdi Dalija Orešković.

Tvrdi i da raznu robu nema tko zaprimiti i razvrstati. Kaže i da su mnogi noć proveli na otvorenom, a da je za to vrijeme resorni ministar “smišljao kako će obrazložiti što se dogodilo s robnim zalihama”.

“Sukladno Zakonu, a tim više što nas je na to podsjetio nedavni potres u Zagrebu, Vlada je morala imati pripremljen plan djelovanja u slučaju novog jačeg potresa na bilo kojem području unutar Hrvatske, kao i standardne operativne postupke i komunikacijske protokole”, stoji, među ostalim, u priopćenju stranke Centar.

Smatraju da jučerašnji poziv Ravnateljstva Civilne zaštite razotkrio do koje mjere je nekompetentna i nesposobna uprava koju aktualna vlast vodi.

Ravnateljstvo civilne zaštite pozvalo je građane koji žele predati zahtjev za dodjelu kontejnera da to učine isključivo putem e-pošte “[email protected]” ili telefonskog broja 098 1818 986.

Komentiraj