Strani mediji o srbijanskim izborima: Vučićev nespretni izborni dribling

FaH

– Najvažniji partner Europske unije na Zapadnom Balkanu, Aleksandar Vučić, vlada sve autoritarnije, a svako načinjanje vlasti vidi kao prijetnju protiv koje je spreman upotrebiti i nedemokratska sredstva, ocjenjuje Neue Zürcher Zeitung (NZZ), a prenosi u utorak portal Deutsche Welle (DW) na srpskom jeziku.

„Srbijanska vlada pokušava dubioznim sredstvima poboljšati svoj rezultat“, piše švicarski dnevnik, ocjenjujući da Vučić nije uspio izvanrednim parlamentarnim izborima 24. travnja učvrstiti vlast kako je zamišljao.

„Pokušaj Aleksandra Vučića da novim izborima učvrsti vlast u Srbiji – propao je. Sada njegova stranka pokušava oporbu diskreditirati optužbama”, navodi švicarski dnevnik, čiji je tekst u Srbiji zbog izborne šutnje pod embargom do srijede u 20 sati, kad će biti završeno ponovno glasovanje na 15 biračkih mjesta.

Na tih 15 mjesta pravo glasa ima oko 19.000 građana, a izbori su poništeni zbog nepravilnosti, te zahtjeva i oporbe i pobjedničke Srpske napredne stranke (SNS) premijera Vučića za ponovno brojanje glasova poslije izvanrednih parlaentarnih izbora održanih 24. travnja.

“Plan srpskog predsjednika (vlade) bio je uvjerljiv – raspisuje prijevremene izbore da bi tako povećao svoju većinu i moć. 24. travnja Srbi su izišli na birališta i Vučić je vrlo brzo počeo govoriti o povijesnoj pobjedi”, piše švicarski list, navodeći da je vladajuća SNS, po prvim prebrojavanjima, osvojila više od 50 posto glasova.  “A onda su se pojavili službeni rezultati koji su za Vučića bili otrežnjujući: četiri male stranke, među njima i reakcionarno-nacionalistički savez Dveri-DSS, za dlaku su uspjele ući u parlament, dok je SNS izgubila 40 mandata, iako je njezin udio u broju dobijenih glasova ostao konstantan”, objašnjava švicarski NZZ poslijeizbornu matematiku u Srbiji, ističući kako će SNS, unatoč većini mandata,  “morati ulaziti u kompromise s koalicijskim partnerima.“

List navodi kako poslije izbora “Vučić i njegovi stranački kolege smatraju da su prevareni i optužuju male stranke da su lažirale rezultate izbora” te da su najavili kaznene prijave protiv četvorice oporbenih vođa, tvrdeći da su oni manipulirali izborima i pritiskom na izborno povjerenstvo pokušali silom osvojiti parlamentarne mandate.

„Ova zvanična verzija događaja je sumnjiva i zbog toga što totalno obrće odnose snaga u zemlji. SNS kontrolira praktično sve državne institucije, među njima i Izborno povjerenstvo. Kako su mogli postati žrtve izborne prijevare vlastitih – ostaje zagonetno”, konstatira švicarski list, naglašavajući da ni međunarodni promatrači Vijeća Europe nisu utvrdili prijevaru.

Izborno povjerenstvo (RIK) je, umjesto da kao i obično navečer objavi rezultate, šutilo do duboko u noć, a tek kad su oporbene stranke zajedno pošle k sjedištu RIK da zatraže objašnjenja, ona je obznanila da su male stranke dosegnule izborni prag.

Vladajuća stranka tražila je ponavljanje izbora na 60 lokacija, a RIK je dozvolila ponavljanje na 15.

Neue Zürcher Zeitung zaključuje da Aleksandar Vučić, „najvažniji partner EU na Zapadnom Balkanu, vlada sve autoritarnije i svako načinjanje vlasti svoje stranačke države očigledno vidi kao esencijalnu prijetnju protiv koje je spreman upotrijebiti i nedemokratska sredstva“.

Prema dosadašnjim preliminarnim rezultatima na temelju 99,45 posto glasova, u parlament ulazi šest stranaka, dok je lista Demokratska stranka Srbije- Pokret Dveri, pala ispod izbornog praga.

Komentiraj