STRANE AGENCIJE Pale sve presude protiv bivšeg hrvatskog premijera

HINA/ Daniel KASAP

Novinske agencije su u četvrtak izvijestile o odluci Vrhovnog suda da ukine prvostupanjsku presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, i cijeli slučaj vrati na ponovno suđenje, podsjećajući da su do sada pale sve presude protiv političara koji je od 2003. do 2009. bio na čelu dviju konzervativnih vlada.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda stoji, među ostalim, da je vijeće nakon trodnevne javne sjednice prihvatilo žalbe Sanadera i HDZ-a te je “odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Reuters javlja da će Sanader nakon skoro tri godine pritvora izaći na slobodu uz jamčevinu od 1,7 milijuna eura i dodaje da je Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna. Agencija piše da je suđenje Sanaderu bilo dio protukorupcijske kampanje kako bi Hrvatska povećala izglede za pristupanje Europskoj uniji, da bi se naposljetku tom bloku pridružila 2013.

Reuters također podsjeća da se u Hrvatskoj u studenom održavaju parlamentarni izbori i ocjenjuje da bi današnja odluka mogla oporbenom HDZ-u dati vjetar u leđa. Stranka, dodaje agencija, posljednjih se mjeseci u anketama nalazi ispred vladajuće koalicije lijevog centra.

 

  • AFP, javljajući o poništenju prvostupanjske presude protiv 62-godišnjeg Sanadera i njegove bivše stranke iz koje je izbačen 2010., kojom su bili proglašeni krivima za pronevjeru 10 milijuna eura iz javnih tvrtki, primjećuje da je to bio prvi sudski postupak od nezavisnosti Hrvatske 1991. u kojem je neka politička stranka bila osuđena za korupciju.

 

France Presse ovu odluku Vrhovnog suda također stavlja u kontekst predstojećih parlamentarnih izbora i navodi da je Sanader dva puta bio izabran za premijera te da je njegova politika uvela Hrvatsku 2009. u NATO, a 2013. u Europsku uniju. Agencija isto tako podsjeća da su protiv Sanadera odlukom Ustavnog suda poništene i presude za Hypo i Ina-MOL.

Njemačka agencija dpa javlja o poništenju presude za slučaj Fimi media i činjenici da su i druga dva slučaja korupcije protiv bivšeg hrvatskog premijera vraćena na ponovno suđenje, ali da mu se još sudi za primanje mita u iznosu od 17 milijuna kuna vezano za slučaj s nekretninama.

“Istrage, a potom uhićenje, suđenja i osuđujuće presude protiv Sanadera i drugih dužnosnika bile su važan korak u borbi protiv korupcije koji je EU tražio od Hrvatske prije nego joj je dozvoljeno da u srpnju 2013. postane punopravna članica”, piše dpa.

Tanjug javlja da je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji će se u nastavku ovog i ostalih postupaka braniti sa slobode, jer mu je istražni zatvor u slučaju Fimi media zamijenjen jamčevinom.

Slovenska agencija STA kratko je prenijela vijest o odluci Vrhovnog suda vezano za Sanadera i slučaj Fimi media te njegovom puštanju na slobodu uz jamčevinu od 112,4 milijuna kuna.

Komentiraj