Štrajk upozorenja: Vozači zaustavljaju autobuse na 15 minuta

Danas od 10 do 10:15 sati vozači autobusa provest će štrajk upozorenja. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti, osim autobusa na brzim cestama i autocestama.

U isto vrijeme, u vremenskom periodu od 10:00 do 10:30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sindikati traže povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, poštivanje uredbe EU 1370, poštivanje Zakona o cestovnom prometu NN 41/18, donošenje Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika i da se za vozače autobusa uvede status službene osobe te također traže sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva,

Sindikati tvrde da nakon 30. studenoga 2019. godine oni, niti njihovi poslodavci ne znaju što će i kako raditi. “Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH”, navode.

Komentiraj