Štrajk u Francuskoj traje već kao onaj 1995.

Štrajkovi zbog prijedloga mirovinske reforme u Francuskoj ušli su u četvrtak u četvrti tjedan, a za subotu su najavljeni novi prosvjedi.

Prosvjedni pokret traje već 22 dana dostigavši onaj iz 1995. Tada su štrajkovi trajali od 24. studenoga do 15. prosinca, a izazvani su bili prijedlogom mirovinske reforme za djelatnike javnih službi, od čega je vlada Alaina Juppea naposljetku odustala.

Dvadeset i četiri godine kasnije, rješenja još nema na vidiku. Vlada je odlučna zamijeniti 42 mirovinska sustava jednim univerzalnim bodovnim sustavom i povisiti dobnu granicu za odlazak u punu mirovinu sa 62 na 64 godine, uz sustav bonus-malus.

Sindikati se tome protive smatrajući da bi tako “svi izgubili” i nastavljaju vršiti pritisak na vladu.

Prometovanje vlakova u četvrtak je i dalje bilo jako poremećeno. Vozio je samo svaki drugi visokobrzinski vlak TGV i svaki peti prigradski vlak.

U Parizu normalno voze samo dvije automatske linije metroa, a još se nekoliko otvori u vrijeme najvećih gužvi.

Prosvjed u znak potpore željezničarima okupio je u Parizu 200 do 300 ljudi.

Popuštanja nije bilo ni za Božić u srijedu.

Blokiran je autobusni prijevoz, bilo je prekida u opskrbi električnom energijom, naftne rafinerije su prekinule s radom, a balerine Pariške opere izvele su dionicu iz Labuđeg jezera ispred zgrade opere u znak prosvjeda protiv vladinih planova. Sindikati nove inicijative najavljuju za subotu širom zemlje.

Čini se da bi prosvjedi mogli premašiti rekord od 28 dana zabilježen 1986./87. kada je državna željeznička kompanija SNCF štrajkala zbog plaća i uvjeta rada.

Novi sastanak vlade i predstavnika sindikata i poslodavaca očekuje se 7. siječnja.

Komentiraj