Štrajk u Francuskoj se nakon radnika u energetskom sektoru širi i na srednjoškolske profesore

Svaki drugi vlak otkazan je na nekim prigradskim željezničkim linijama u Parizu, a Eurostar je u utorak i srijedu otkazao četiri linije između francuske i britanske prijestolnice, okrivivši štrajk.

Francuski sindikati pozvali su u utorak na štrajk diljem zemlje, proširujući višetjedni štrajk rafinerija koji je izazvao nestašice goriva i kilometarske redove na benzinskim pumpama. Radnici, među kojima su sada i učitelji, traže veće plaće zbog sve većih troškova života.

Prema francuskom ministarstvu obrazovanja, gotovo 10 posto srednjoškolskih profesora štrajkalo je u utorak. Francuski nuklearni div EDF rekao je da je nešto više od 16 posto njegovih radnika štrajkalo od utorka u podne, što bi moglo odgoditi radove na održavanju reaktora.
Ali vlada će vjerojatno nastaviti danas izdavati radne naloge kako bi riješila probleme s opskrbom goriva, rekao je glasnogovornik vlade Olivier Veran. “Bit će vraćeno na posao onoliko radnika koliko je potrebno, kako bi se odgovorilo na potrebe Francuza”, rekao je Veran za televiziju France 2.

Kritizirao je tekuće blokade rafinerija od strane francuskog sindikata CGT, s obzirom da je većina radnika sada pristala na dogovore o plaćama s ExxonMobilom i TotalEnergiesom. “Nastaviti svima blokirati sredstva rada, onemogućiti ljudima pristup tim sredstvima rada, nije normalna situacija”, dodao je Veran.

CGT je zahtijevao povećanje plaća od 10 posto, što je više od dogovorenih 7 posto između TotalEnergija i dva druga sindikata, CFE-CGC i CFDT. Dok su radnici ExxonMobila krajem prošlog tjedna nakon pregovora o plaćama pristali prekinuti blokadu rafinerije Fos-sur-Mer i skladišta u južnoj Francuskoj, štrajkovi se nastavljaju u rafinerijama TotalEnergies.

Spor oko plaća odvija se u pozadini sve većeg rasta životnih troškova u Francuskoj, gdje računi za struju rastu kao rezultat smanjenja opskrbe ruskim prirodnim plinom što je izazvalo energetsku krizu u Europi. U nedjelju su deseci tisuća ljudi izašli na ulice Pariza prosvjedujući protiv krize troškova života i, kako su rekli, klimatske neaktivnosti francuske vlade.

Nacionalni štrajk u Francuskoj zbog sve veće inflacije: U Parizu će se marširati u podne

Komentiraj