ŠTRAJK Nema dogovora između sindikata i Uprave u CA

hina

Sindikati i Uprava Croatia Airlinesa sjeli su za stol uoči najavljenog štrajka, no nije postignut nikakav dogovor. Štrajk je najavljen za srijedu 08. kolovoza.

“Uprava nije odstupila od svojih stavova, nije ponuđen nikakav kompromis, kamoli novi Kolektivni ugovor, nama je žao, molimo građane za razumijevanje, ali u srijedu slijedi štrajk i kolaps zračnog prometa”, potvrdio je za televiziju N1 Marko Božičević iz Sindikata pilota.

“Ako se u srijedu doista održi štrajk, bit će ugroženo 70 posto letova s oko 5.000 putnika”, kaže Davor Janušić u ime uprave Croatia Airlinesa. Nije istina da Uprava nije ništa ponudila, sindikati su tražili povećanje od 53 milijuna kuna, uprava ponudila 13 milijuna, poručuje.

Sindikat ORCA, podsjetimo, štrajk je već bio najavio ove godine prvi put početkom travnja, ali je od njega odustao nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem.

No, kako ni nakon toga nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su krajem srpnja da piloti, stjuardese i aviomehaničari u srijedu 8. kolovoza kreću u štrajk.

Uprava Croatia Airlinesa je reagirajući na najavu štrajka, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, upozorila da će gubici za kompaniju po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 eura te da kompanija nema financijske mogućnosti izdvojiti gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje koliko iznose sindikalni zahtjevi.

Komentiraj