Strah od novog vala zaraze spustio cijene nafte ispod 42 dolara

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara zbog rasta zaliha u SAD-u i straha od drugog vala zaraze koronavirusom koji su nadjačali utjecaj postupnog ponovnog otvaranja gospodarstava širom svijeta.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,97 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 54 centa nižoj cijeni, od 39,83 dolara.

Investitore uznemiruje sve veći broj slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u, Kini, Latinskoj Americi i Indiji.

“Sve su to važna središta naftne potražnje. Drugi val zaraze i zaustavljanje gospodarstava poremetili bi oporavak globalnog gospodarstva oporavak, a time i potražnju i cijene nafte“, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

Skladišni prostori u cijelom svijetu gotovo su puni i ako val pandemije pogodi potražnju, veliki će problem biti kamo s neiskorištenom naftom, ističu analitičari.

Cijene je, posebno na američkom tržištu, pritisnulo i izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo veći rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu nego što se očekivalo. Zalihe benzina i derivata pale su, što ipak naznačuje povećanje potrošnje.

Američka vlada objavit će službene podatke tokom dana.

Globalne zalihe pak i dalje rastu. Uvoz nafte u Indiju pao je u svibnju na najnižu razinu od listopada 2011. budući da rafinerije imaju dovoljno zaliha i kupuju manje nafte.

Očekuje se da će i najveći svjetski uvoznik sirove nafte Kina uvoziti manje nafte u trećem tromjesečju, nakon rekordnih kupovina u proteklim mjesecima.

Svjetska potražnja za naftom počela se oporavljati budući da se gospodarstva otvaraju, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri smanjili su proizvodnju. I američki su proizvođači nafte iz škriljaca počeli zatvarati bušotine

Optimistična europska izvješća o proizvodnji pružila su cijenama nafte određenu potporu, ali glavni ekonomist Europske središnje banke Philip Lane upozorava da nisu nužno dobar vodič i da će gospodarstvu eurozone trebati puno vremena da se oporavi.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 39,85 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentiraj