Stradali u potresu moratorij na kredite mogu zatražiti sve do 31. lipnja

Građanima kojima su u potresu stradale kuće i stanovi i onima koji su ostali bez poslova, banke su ponudile odgodu plaćanja kreditnih obaveza od šest mjeseci do godinu dana, izvijestio  je u ponedjeljak HRT.

Kako bi se građanima barem malo olakšalo, banke su zaustavile trajne naloge kojima su bez odgode naplaćivale rate kredita, a moratorij mogu zatražiti sve do 31. lipnja.

Iako se za vrijeme trajanja moratorija ne plaća ništa, iznos koji će građani za svoje kredite na kraju vratiti banci bit će veći jer se kamate unatoč odgodi i dalje zbrajaju i obračunavaju.

“Moratorij je uvijek trošak a ako se koristi uvijek je skuplji kada se podvuče crta na kraju roka otplate”, rekao je Igor Škrgatić iz Udruge za financijsku inkluziju Padobran te dodao da se moratorij treba uzimati oprezno i samo kada je zaista potreban kako bi se pomoglo u teškoj situaciji.

Nekima su kuće i stanovi u potresu potpuno uništeni pa njima čak ni odgoda plaćanja od godine dana neće mnogo promijeniti situaciju, jer takva je nekretnina uvelike izgubila svoju vrijednost.

No, dobra je vijest da oni koji su zatražili moratorij zbog koronakrize, sada mogu zatražiti još dodatnih dvanaest mjeseci zbog potresa.

“S tim da smo mi napomenuli bankama da razlikuju moratorije koje su davali uslijed COVID 19 krize. Takvi moratoriji ne zbrajaju se automatski s ovakvim moratorijima. To je za nas poseban slučaj”, napomenula je Martina Drvar, viceguvernerka HNB-a.

Moratoriji na kredite i obustave ovrha na tri mjeseca dugoročno neće pomoći ovom kraju kojemu bi konkretan lijek bio oživljavanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

Komentiraj