Stradali pomorac nije nestali hrvatski kapetan, njegov kum kaže kako su oduvijek mali problema s brodom

Iz Atlantskog oceana danas je izvučeno beživotno tijelo jednog pomorca, člana posade Bourbon Rhodea. Njegova obitelj ne želi da se otkrije njegov identitet, a Dnevnik Nove TV doznaje kako se ne radi o 39-godišnjem hrvatskom kapetanu.

Potraga za njim i ostalih devet pomoraca nastavlja se. Tvrtka “Bourbon Offshore” priopćila je da je tijelo locirao jedan od zrakoplova uključenih u potragu.

“Mati mu kaže: Nemoj plakati. Molim te, okreni ton, malo se nasmij. Živ je on! Srce materino kaže da je on živ!”, rekao je Mario Miškić, otac nestalog kapetana.

Joško Mrvica, kum i najbolji prijatelj kapetana Dine Miškića također je kapetan broda, a za Morski.hr ispričao je što zna o havariji.

“Prije dva dana došao sam u Sydney, kad sam saznao od njegove žene da ne zna ništa o mužu ni što se događa. Rekao je da su imali oduvijek problema s tim brodom jer je brod bio 12 godina u Nigeriji. Nakon toliko godina Nigerije išli su na Las Palmas gdje je bilo dokovanje i popravak broda te je brod trebao ući u novi charter 3. listopada”, ispričao je Mrvica.

“Na dokovanju nisu popravili gdje je upravo curilo more, a firma je forsirala moga kuma da mora stići u Georgetown 3. listopada. Prvo, brod nije imao dovoljno goriva za izbjegavanje tog uragana koji je bio ogroman. Jedina šansa je bila da ide punom brzinom i da tako dođe na vrijeme u Georgetown, što bi značilo da je morao ići ispred uragana, ali u međuvrimenu, zbog curenja mora u strojarnicu stao je jedan motor gdje više nije bilo mjesta za povratak.

To vam je profesionalna informacija i naš svakidašnji problem zbog cijene nafte”, opisao je Mrvica te dodao “firma je oduvijek bila škrta i nije popravljala brod, ustvari u firmi rade francuski laici koji nemaju veze o ničemu pa je zbog toga jako puno pomoraca dalo otkaz i prešlo na drugu firmu”, dodao je.

Desetero nestalih pomoraca traže sve raspoložive snage francuskih i američkih vlasti. Mjesto havarije četvrti dan pretražuje se i iz zraka.

Podsjetimo, tegljač Bourbon Rhode koji je bio na putu za Gvajanu, našao se na putu uragana Lorenzo. Počeo je primati more u četvrtak, da bi u kasnijim poslijepodnevnim satima subote potonuo. U nedjelju je pronađena splav s troje preživjelih, dok se za ostalima traga i dalje.

Navedeni tegljač dugačak je 60 metara s gazom od 6,5 metara, izgrađen je 2006. godine i dizajniran za pomoć na terminalima te kao pomoć pri operacijama vezanim za izlijevanje nafte.

Komentiraj