STOŽER: U posljednja 24 sata 52 novooboljelih, jedna osoba preminula

 

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za novinare objavit će najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

Podsjetimo, jučer je zabilježeno 53 novooboljelih, ukupno 3775. Aktivnih slučajeva je 1142. Od ponedjeljka je na snagu stupila obveza nošenja zaštitnih maski u trgovinama.

Tijek konferencije:

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednja 24 sata 52 novooboljelih od koronavirusa, ukupno je to 3827.

Ukupno je testirano 95920 uzoraka, od čega 1824 u posljednja 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,03.

Preminula je jedna osoba. Riječ je o muškarcu rođenom 1951. godine, koji je imao niz komorbiditeta i nije bio na respiratoru. Preminuo je u Klinici za infektivne bolesti ‘dr. Fran Mihaljević’.

Na respiratorima je pet osoba, dok je hospitalizirano 129 osoba. Aktivnih slučajeva je 1183.

“Naši sugrađani sve češće koriste maske. Treba pohvaliti takvo ponašanje i apelirati na sve da se pridržavaju uputa. Važno je imati otvorenu komunikaciju i dijalog”, dodao je Beroš. “Na pravom smo putu, ne razmišljamo o kaznama nego apeliramo na odgovornost”, rekao je Beroš.

Krunoslav Capak komentirao je smamoizolaciju svih zaposlenika Ministarstva znanosti i obrazovanja, pa tako i ministrice Blaženke Divjak. “Jedna osoba je zaražena, ostvarila je kontakte s ljudima iz Ministarstva. Ministrica Divjak bila je jučer na sastanku vlade, ali svi sudionici su za vrijeme sastanka imali maske. Sudionici sastanka ne moraju u samoizolaciju. Neki iz Ministarstva su se već testirali i danas će biti poznati rezultati”, kazao je.

Dodao je da nema podataka da je nakon izbora došlo do većeg broja zaraženih. “Što se tiče doma za starije u Klaićevoj, zaposlenici su bili članovi povjerenstva, ali nemamo potvrdu da je to vezano uz sam izborni dan. Ako to bude tako, mi ćemo to jasno iskomunicirati”, zaključio je.

“Kao što znate, čim smo saznali za prvu oboljelu osobu komunicirali smo da svi s vjenčanja budu u samoizolacije. Epidemiolozi su ih osobno zvali. Ne znam je li se ovdje radilo o kršenju samoizolacije ili ne”, dodao je.

Na pitanje koliko je zaraženih turista u Hrvatskoj, Capak odgovara: “Kod nas su zaraženi turisti, jedna građanka Srbije, odmah je vraćena iz Pule u Srbiju. Iz Švedske su došle tri osobe, zarazile su se u Švedskoj, sad su u Istri. Zaraženo je i dvoje Amerikanaca. Imamo obitelj iz Makedonije, oni će ostati u izolaciji u apartmanu. Imamo u Splitu pozitivnog Britanca, ne znamo kako se zarazio i kada”.

Capak kaže da pad broja zaraženih u Zagrebu može biti rezultat mjera. “Mi mislimo da će nam taj broj dnevni pasti ispod 50, što bi značilo da smo slomili sadašnji val epidemije. Događaju nam se masovna okupljanja”, rekao je Capak.

Što se tiče jeseni i prognoza, Capak kaže da je primirje. “Ali, na jesen kada dođu druge infekcije i kada ćemo biti više u zatvorenim prostorima, vjerojatno će nam se događati i veći broj oboljelih”, zaključuje Capak.

Komentiraj