Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je u nedjelju navečer, nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa, da HSS podržava Zorana Milanovića kao mandatara za sastavljanje buduće Vlade, no u Vladi u kojoj bi bio Most osobno ne bi sudjelovao.

“Očito da je odaziv bio vrlo slab, ja ću se zahvaliti svima koji su podržali Narodnu koaliciju i HSS, a koliko je to glasova vidjet ćemo kad dođu izborni rezultati. Opća ocjena je da su građani ove zemlje sve nas političare odlučili ocijeniti jednom velikom nulom. To su svi oni koji nisu izišli na izbore i u budućnosti će se morati mijenjati percepcija političara kao takvih, zato što građanima gotovo nitko nije po volji”, kazao je Beljak novinarima u Muzeju suvremenih umjetnosti, gdje Narodna koalicija dočekuje izborne rezultate.

Beljak je upozorio kako je rezultat koji prognoziraju izborne ankete izjednačen, kad se HDZ-u pribroje tri mandata iz dijaspore, a Narodnoj koaliciji četiri mandata IDS-a, kao logičnog partnera. “Vidjet ćemo što će napraviti manje stranke, treći putevi, kakvi će biti uvjeti, vidjet ćemo”, dodao je Beljak.

Na pitanje bi li mogao u koaliciju s Mostom, kojeg je žestoko kritizirao u kampanji, odgovorio je niječno. “Ja osobno ne, ali mi ćemo kao stranka dati bezuvjetnu podršku Zoranu Milanoviću, nećemo tražiti ništa. Podržat ćemo tu vlast, ako će ići s Mostom, tako da Hrvatska dobije stabilnu vlast, To je u ovom trenutku najbitnije, osobni interesi moraju biti po strani. Mi nismo foteljaši, podršku Zoran Milanović ima i dalje, apsolutnu i bezuvjetnu”, poručio je.

Podsjetio je kako je čelnik Mosta Božo Petrov rekao kako je jedan od uvjeta da Beljak i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak ne budu u Vladi. “Dakle, što ćemo sada? Gurati se? On je malo mlađi od mene pa bi meni bilo ponižavajuće da nekog molim. Ako će on biti taj koji će ući u Vladu, OK, bez mene”, kazao je Beljak.

Potpredsjednik SDP-a Mirando Mrsić komentirao je da je Naroda koalicija prema izlaznim anketama u prednosti pred HDZ-om, te poručio kako treba pričekati službene rezultate. “Treba pričekati jutro, do kada nećemo znati koliko tko ima mandata, no sigurno je da ima dosta graničnih. Ponovili su se izbori od prošle godine, otprilike s istim omjerima”, rekao je Mrsić.

Dodao je kako je njegova stranka otvorena za poslijeizbornu suradnju sa svima koji dijele iste vrijednosti, i “naš put prema boljoj i sigurnijoj Hrvatskoj”.

Na pitanje je li moguća velika koalicija, odgovorio je kako je o tome još rano govoriti, ali mu to u ovom trenutku ne izgleda kao mogućnost.

Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Njegov stranački kolega Arsen Bauk zadovoljan je što izlazne ankete pokazuju da je Narodna koalicija relativni pobjednik, ali i ističe kako bi bio zadovoljniji da je razlika veća.

“Građani su očito kaznili Most koji je dobio osam mandata manje nego na prošlim izborima, čini mi se da je HDSSB dobio mandat manje. Tih devet mandata rasporedilo se najviše Živom Zidu, šest, Narodnoj koaliciji dva, IDS-u jedan, koliko sam uspio vidjeti. Prema tome, ako se ti rezultati u dva-tri u noći potvrde, čekaju nas pregovori o vladi koji će biti jednako naporni kao oni zadnji put, a hoće li imati isti rezultat, to ćemo vidjeti”, kaže Bauk.

Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Komentiraj