Stožer: “Delta soj će zavladati Europom. Kod nas jedna županija vraća strože mjere na snagu”

U posljednja 24 sata zabilježeno je 87 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 612. U bolnicama je 115 osoba, četiri osobe su na respiratoru. Od petka je u bolnice zaprimljeno devet osoba, otpušteno ih je 15.

Nacionalni stožer u petak je održao konferenciju za medije.

Vera Katalinić-Janković iznijela je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

“U 24 sata imamo 3678 testova, postotak pozitivnih je 2.4 posto. Danas je 501. dan od pojave korone”, kazala je.

U protekla 24 sata nema umrlih, dodala je.

Krunoslav Capak je uzeo riječ.

“Danas smo imali 87 novih. Prije tjedan dana bilo ih je 92. Tjedan prije bilo je 118”, rekao je.

“Trenutna incidencija je 28.4. Najniža je u Istri, 1.9. Najviše je u Zadarskoj, 216.5”, rekao je. Na ljestvici zemalja EU Hrvatska je na 12. mjestu. Po ukupnoj stopi smrtnosti na milijun stnovnika Hravatska je na 20. mjestu.

Onda je komentirao jučerašnje izjave o osam smrti hospitaliziranih u Dubravi. Riječ je o osobama koje su primile obe doze. Naime, liječnica iz KB Dubrava kazala je da je osam osoba umrlo nakon dvije doze. HZJZ je ranije javio da nema niti jedan takav slučaj.

“Mi do jučer nismo dobili nikakvu obavijest od Dubrave, to je nedopustivo”, rekao je Capak.

Markotić: Delta soj će zavladati Europom

Markotić je rekla najnovije informacije iz znanstvenih krugova.

“Izvješće ECDC-a govori da delta varijanta preuzima primat. Negdje se taj postotak kreće od 25 do preko 70 posto. Očekuje se da će do kraja kolovoza potpuno zavladati Europom. U ovom renutku se brzo širi među mlađima. Tu se u najgoroj situaciji nalaze Portugal, Cipar, Španjolska. U Portugalu je dnevno 3000 inficiranih. To je kao da Hrvatska u sred sezone ima 1300 novih dnevno. U Španjolskoj je najviše inficiranih među mladima, veliko žarište je bila Mallorca, tamo se skuplja puno mladih turista. U jednom okupljanju je bilo 9000 mladih, njih 3000 se inficiralo”, rekla je Markotić.

“Ono što je ista priča kao lani kad smo odmah iza ljeta imali nagli uspon i snažan drugi val, ali najvažnija razlika je da smo lani imali samo mjere. One su dobre i bitne, ali nisu mogle riješiti problem. Danas imamo cjepivo koje to može. Još jednom ću, možda su oni koji su savjesno odradili cijepljenje već umorni od svega, ali možda oni koji još nisu čuli ne znaju zašto je to važno: štitimo sebe, svoje obitelji, bit će zaštićeni oni koji se iz nekih razloga ne mogu cijepiti. A isto tako, dodatno rizične skupine koje i dalje moraju biti vrlo oprezne. Da, cjepivo ih štiti, ali još uvijek zbog svojih komordibiteta, oni se i dalje mogu razboljeti ako su u sredini s brojnim necijepljenima. Da ne duljim previše, što je poruka, poruka je da nam cijepljenje omogućava zdravlje, da budemo slobodni, da se možemo normalno kretati i živjeti”, rekla je.

Nova mjera u Primorsko-goranskoj županiji

Božinović je rekao da su donijeli još jednu mjeru.

“To je za područje Primorsko-goranske županije. Mjera koja se uvodi su zabrana odražvanja svih javnih okupljanja s više od 20 osoba osim ako se radi o javnom okupljanju na kojoj sudjeluju samo osobe s covid-potvrdom”, rekao je Božinović.

“Okupljanja vezana za umjetničke programe dozvoljena su samo za osobe s covid-potvrdom. Ova odluka stupa na snagu, trajat će do 31. srpnja”, rekao je Božinović.

Markotić je komentirala situaciju u Izraelu. Tamo je dosta ljudi koji su cijepljeni Pfizerom zaraženo.

“Većinom raste broj inficiranih među mladima koji se u pravilu u velikom postotku nisu cijepili”, rekla je Markotić.

“Brojevi u ljeto ne znače isto što i brojevi u zimu. To su mlađi ljudi. Međutim, oni će se vratiti doma i prenijeti infekciju. Ono što Singapur radi, misle da mogu prijeći u onu fazu kada će službeno uzimati u statistiku samo hospitalizirane i umrle. I u Europi se raspravlja o takvom modelu. Kad budemo imali visok stupanj procijepljenosti, Covid će postati obična prehlada, onda smo to uspjeli”, rekla je.

“Preporuka bi mogla biti da docjepljivanje trećom dozom ide prema ranjivim skupinama. Međutim, o tome je potrebno još podataka da bi znali nešto više. Drugo pitanje koje se postavlja hoćemo li, ako budemo išli u treće docjepljivanje, ići u isto vrijeme kad je i docjepljivanje protiv gripe ili će trebati postojati neki razmak”, rekla je.

O obveznom cijepljenju

Capak je komentirao obvezno cijepljenje.

“To zahtjeva jednu puno širu raspravu od epidemiološke struke. Nitko u svijetu nije još donio tu obvezu. Ali ni to nije isključeno. Moramo imati pred očima da je ova bolest blokirala cijeli svijet”, rekao je Capak.

Božinović je upitan o putovanjima.

“Možete putovati diljem EU ako imate Covid-potvrde. Primjenjuje ih 27 EU država i pet koje nisu članice”, rekao je Božinović.

Komentiraj