Stotine tisuća mladih Europljana prosvjedovalo za klimu

Stotine tisuća mladih Europljana izašlo je u petak na ulice kako bi upozorili da klimatske promjene trebaju biti u središtu nedjeljnih europskih izbora.

U Njemačkoj ih je prošetalo 320.000 u više od 200 skupova, prema podacima pokreta “Friday for Future” koji je pokrenuo te mobilizacije.

U Berlinu se 15.000 učenika, prema podacima organizatora, okupilo sredinom dana ispred Brandenburških vrata, u Hamburgu 17.500, prema podacima policije u Frankfurtu 4500, a u Leipzigu 5000.

Mladi u Berlinu su isticali natpise “Klima sada, obveze kasnije”, “Teško je naći dobre planete”, uz već tradicionalni natpis” Nema planeta B”, na transparentima.

U kolumni njemačkog lista Sueddeutsche Zeitung su mlada švedska aktivistica za klimu Greta Thunberg i njemačka istomišljenica Luisa Neubauer uputile poziv na što veću mobilizaciju u Europi i u svijetu.

“Vrijeme je za sve nas da pružimo otpor na svjetskoj razini”, napisale su i dodale da imaju “dojam da brojni odrasli nisu u potpunosti shvatili da mladi sami neće moći zaustaviti krizu klime”.

Srednjoškolka Greta Thunberg (16), koja je kod tisuća mladih probudila svijest o nužnosti borbe s klimatskim promjenama, sama je svakog petka isticala transparent “školskog štrajka za klimu” ispred parlamenta u Stockholmu.

Njezina inicijativa se proširila na više zemalja i tisuće mladih su počele izlaziti petkom na ulice.

Greta Thunberg je ovog petka predvodila skup ispred 4000 mladih u Stockholmu.

U Oslu su mladi također prosvjedovali, kao i u Pragu i drugim češkim gradovima.

U Parizu se pokupilo oko 15.000 mladih, u Beču 1500, a u Bruxellesu 7500, prema podacima policije.

Komentiraj