EPA/STEPHANIE LECOCQ

STOTINE PROSVJEDNIKA ZA NEOVISNOST KATALONIJE U BRUXELLESU ‘Europo, srami se’

Više stotina katalonskih separatističkih prosvjednika okupili su se u nedjelju u Bruxellesu kako bi se obratili Europskoj uniji zatraživši da “obrani demokraciju u Kataloniji u ime vrijednosti koje su utemeljile Europu”.
“Europo, srami se”, pisalo je na transparentima okupljenih prosvjednika u jednom parku Bruxellesa, nedaleko europskih institucija. Na natpisima su okupljeni također tražili i oslobođenje političkih zatvorenika.
Svrgnuti katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije došao na taj prosvjed koji su organizirale autonomaške udruge Beneluxa.
“Europo, tvoja budućnost ovisi o tome što ćeš učiniti s Katalonijom”, izjavio je Antoni Comin, jedna od četiri člana bivše regionalne vlade u egzilu od 30. listopada u Belgiji zajedno s Puigdemontom. “Europska unija je izgrađena kako se fašizam i totalitarizam nikada ne bi vratili”, dodao je Comin, uz odobravanje okupljenih.
“Demokracija u Španjolskoj je ne samo bolesna, već je i praktično mrtva”, ocijenio je eurozastupnik Josep-Maria Terricabras, dan nakon velike manifestacije u Barceloni u korist oslobođenja autonomaških čelnika koji su u španjolskim zatvorima.
“Strašno je što europske institucije ne razumiju da se nakon napada na demokraciju, ne može odobravati premijeru Marianu Rajoyu i španjolskim institucijama koje djeluju van zakona”, optužio je katalonski parlamentarac.
Među katalonskim autonomaškim bojama za podršku katalonskom pitanju vijorile su se i flandrijske, valonske, baskijske i velške zastave.

Komentiraj