Stota obljetnica rođenja Orsona Wellesa na Zagreb Film Festivalu

FaH

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa ovogodišnji Zagreb Film Festivala, koji će se održati od 14. do 22. studenog, obilježit će 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti tog kultnog redatelja čiji je značajan dio stvaralaštva bio povezan s Hrvatskom.

Sa željom da se osigura kvalitetnija i raznovrsnija ponuda, Zagreb Film Festival ove je godine uskladio kalendare sa svjetskim festivalima, poput Venecije i Toronta, te s partnerskim festivalom LIFFE iz Ljubljane, te će se umjesto u listopadu kao dosad održati u studenom.

“ZFF stiže kasnije, no i dalje ostaje nezaobilazni dio zagrebačke jesenske ponude, a trajat će i jedan dan duže, što nam donosi još veći broj projekcija, filmova i programa”, ističe se u najavi.

Festival je od samog početka programski usmjeren prema predstavljanju i promociji debitantskih filmova i novih autora, a u glavnom programu su se natjecali ugledni redatelji poput Antona Corbijna, Stevea McQueena, Radua Judea, Xaviera Dolana, Andreja Zvjaginceva, Uberta Pasolinija.

Od ove godine fokus glavnog programa bit će na igranim filmovima, a dokumentarni filmovi biti prikazivani isključivo u popratnim programima.

Dio glavnog programa su i “Kockice”, program povećen recentnom domaćem kratkom metru, koje ove godine slave deset godina postojanja što će Festival prikladno obilježiti popratnim aktivnostima.

Među popratnim programima, tu su ponovno “Moj prvi film” u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca koji donosi prvijence značajnih bosanskohercegovačkih redatelja, a “Velikih 5” već tradicionalno donosi odabrana nova ostvarenja iz najvećih europskih kinematografija.

Popratni program uključuje i nekoliko atraktivnih noviteta, “Making of”, program koji daje uvid u još jednu zanimljivu dimenziju procesa nastanka filmova, te program istočnoeuropskih horora koji donosi filmske raritete nastavljajući se na ZFF-ov kinotečni žanrovski program, poput istočnoeuropskih vesterna i SF-ova.

Festival će se održavati kinima Europa i Tuškanac te nizu drugih gradskih lokacija.

Komentiraj