STOP negiranju povijesti rocka – kako se školarce može educirati o rock kulturi

Učiteljica Ana Bajo iz Osnovne škole ‘Grigor Vitez’ kao jedan od izvannastavnih predmeta u sklopu sata razrednika uvela je ‘Glazbenu abecedu’ – učenici odabiru rock bend o kojem rade prezentaciju, a od tri pjesme benda biraju najbolju

Starije generacije rasle su uz radijske stanice koje su emitirale rock, odlazili na koncerte rock grupa i razgovarali o novim albumima, pjesmama, pjevačima i glazbenicima. Za mnoge, odrastanje i sazrijevanje uz rock glazbu bilo je gotovo neizbježno. Danas, unatoč velikoj dostupnosti glazbe putem interneta, bez obzira na glazbeni žanr, nove generacije izgubljene su u beskonačnom oceanu pjesama koje se broje u stotinama milijuna. Njihovo odrastanje i sazrijevanje nije nužno vezano uz rock glazbu uzme li se u obzir broj prevladavajućih formativnih radijskih postaja, čiji program se temelji na najnovijim hitovima s naglašenim forsiranjem dobrog raspoloženja ili pak bez gotovo ikakve edukacije o povijesti rocka. I koliko god je starijima “normalno” da svi znaju tko su Beatlesi, Elvis Presley, The Doorsi, Pink Floyd, The Clash, David Bowie itd., mladi danas o svima njima ne znaju gotovo ništa ili vrlo malo. Ili ih nisi nikada čuli na radiju zato što ne emitiraju te stare pjesme ili im nitko nikada nije puštao njihove pjesme niti im govorio išta o glazbi i njihovoj važnosti. Želeći takvoj praksi negiranja povijesti rocka stati na kraj i educirate nove generacije o vrijednostima rock kulture, učiteljica Ana Bajo iz osnovne škole “Grigor Vitez” iz Zagreba napravila je gotovo revolucionaran potez. Ona je učiteljica matematike i razrednica.

Počela je raditi u  “Grigor Vitez” 2008. godine. Kao jedan od izvannastavnih predmeta ili svojevrsna dopunska nastava u sklopu sata razrednika je uvela “Glazbenu abecedu”. Što je to i kako izgleda u praksi?

UČITELJICA ANA BAJO ODABIRE rock bendove, a onda učenici izvlače kartice s imenima bendova. Bend koji su izvukli moraju poslušati, napraviti kratku prezentaciju te prezentirati ostalima na satu razrednika. Prezentacija uključuje osnovne informacije o bendu i listu top 10 najboljih pjesama benda. Na satu razrednika potom slušaju prve tri najbolje pjesme i glasanjem izabiru najbolju. U petom se razredu sluša domaći pop rock i grupe poput Daleke obale, Dina Dvornika, Psihomodo popa, Filma, Aerodroma itd. U šestom razredu uči se o svjetskoj rock sceni od 50-ih do 70-ih godina i autore kao što su Elvis Presley, The Beatlesi, The Doorsi, Jimi Hendrix, David Bowie itd. U sedmom razredu naglasak je stavljen na novi val i grupe kao što su Azra, EKV, Majke, Partibrejkersi, Let 3 itd. Osmom razredu predstavljaju se globalne rock zvijezde 80-ih i 90-ih godina, što uključuje autore kao što su Nick Cave, The Clash, The Smiths, Radiohead, Pink Floyd itd. Sve prezentacije s njihovim playlistama nalaze se na razrednoj web stranici tako da ih mogu preslušati i kod kuće. Učiteljica Ana Bajo, začetnica “Glazbene abecede” ispričala nam je: “Meni je glazba izuzetno važna u životu i ima ogroman učinak u razvoju i odgoju pojedinca, a o glazbi se nedovoljno uči u školi. Iz tog razloga sam osmislila projekt ‘Glazbena abeceda’ koji provodim na satu razrednika. Osnovna ideja je da se djeca upoznaju s glazbenom rock lektirom i nauče više o značajnim imenima bogate i zanemarene glazbene prošlosti te da nauče kritički razmišljati o različitim vrstama glazbe. Nije mi cilj da oni nužno slušaju te bendove, ali ako se nađe jedan učenik koji će uživati u repertoaru jednog od bendova, smatram to velikim uspjehom”.

NJEZINA KOLEGICA ANTONIJA RADOŠ koja s njom dijelu ljubav prema rock glazbi slaže se da je rock kultura vrlo važan segment opće kulture: “Rock je vrlo važan za opću kulturu jer je nastao kao logičan slijed razvoja društva i općenito glazbe. Rockom se glazba približila i postala dostupna mladim ljudima jer su vjerovali da se glazbom može promijeniti svijet, a to možemo povezati i s današnjim tinejdžerima. Te godine su vrlo važne za razvoj ličnosti jer su djeca u tim godinama više okrenuta svojim vršnjacima, društvu i u tim godinama misle da su najpametniji i da mogu mijenjati svijet. Rock im omogućuje da se povežu s istomišljenicima, slušaju kvalitetnu glazbu, razmjenjuju dojmove i okupljaju se na mjestima gdje se zbilja sluša i uživa u kvalitetnoj glazbi. Ovo moderno doba u kojem živimo ne usmjerava tinejdžere jer nemaju potrebu ići nigdje, kamoli po koncertima jer imaju sve na svojim mobitelima pa se mi odrasli moramo pobrinuti da se razviju u civilizirane ljude, a tu konzumiranje glazbe, osobito rocka, ima važnu ulogu”.

‘OSNOVNA IDEJA JE da se djeca upoznaju s rock lektirom i nauče o značajnim imenima glazbene prošlosti te da nauče kritički razmišljati o različitim vrstama glazbe’, kaže Ana Bajo

I tako je Ana Bajo u ožujku ove godine, vidjevši da se u Tvornici kulture u Zagrebu održava rock festival Brijačnica, na kojem je uz grupe Paraf, Pankrti i Trobecove krušne peći nastupila i grupa Partibrejkersi, odlučila učenice i učenike sedmog razreda odvesti na taj koncert kako bi iz prve ruke, na vlastitoj koži i svim svojim osjetilima spoznali čar i energiju rocka. Kada u školi uči djecu i o Partibrejkersima, red je bio da i dožive taj bend uživo. Plan je bio više nego odvažan jer je to značilo odvesti djecu u sitne noćne sate izvan njihovih domova, o čemu je valjalo prvo obavijestiti roditelje i tražiti njihovu dozvolu. Ona priča:

“Odlazak na koncert Partibrejkersa ne bi uopće bio moguć bez podrške roditelja. Nakon što sam došla na ideju da odemo na koncert, više od mjesec dana sam razmišljala kako to prezentirati roditeljima. I što se koncert približavao, to sam sve više odustajala od zamisli jer nisam znala što ću reći roditeljima. Najviše me je mučilo to kako će oni reagirati, s obzirom na to da je koncert bio jako kasno, od 22:45 do ponoći. Nakon što sam dobila ogromnu podršku organizatora Sanjina Đukića, roditeljima sam prezentirala ideju. Od roditelja imam ogromnu podršku u svemu što radim, što je jako važno svakom učitelju. Oni od početka podržavaju ‘Glazbenu abecedu’ i znaju da sam veliki ljubitelj glazbe. Objasnila sam im zašto sam izabrala baš koncert Partibrejkersa jer je riječ o bendu koji je izuzetno važan u mom životu i izgradio me je kao osobu. Roditelji su podržali ideju i organizirali se u prevoženju djece do Tvornice i nazad”.

ANI BAJO U POMOĆ JE PRISKOČILA kolegica Antonija Radoš. Učiteljice su bile oduševljene. Sanjin Đukić, jedan od organizatora festivala Brijačnica, izašao je maksimalno u susret učiteljicama i na njihovu molbu za grupni popust za sedmi razred 13-godišnjaka odgovorio besplatnim ulazom za sve, uz posebnu brigu za djecu o kojima su se tu večer brinuli redari Tvornice kulture. Đukić je podržao njihovu inicijativu znajući da će djeci to biti nevjerojatna večer i da će je još dugo prepričavati prijateljima. I on, kao i učiteljice i kao mladi roditelj, smatra da je rock važan za razvoj djece.

“Glazba, ne samo rock, ima važan, čak ključan emotivno-edukativno-socijalan moment. Može vam zavrtjeti glavu, ali vas može naučiti i pravim, dobrim ljudskim vrijednostima – toleranciji, slobodi, osjećaju za dobro, onom momentu kada treba nešto reći, dignuti glas, zauzeti se za nešto. Može vam pokrenuti emocije i natjerati vas da, figurativno, skočite na glavu. Naravno, nikome ne možeš usaditi ljubav samo tako, ali treba djecu educirati, objasniti im, ponuditi i pokazati što je sve glazba, a neka oni sami, iznutra, osjete je li ih pokreće ili ne.”

DOGAĐAJ JE IZAZVAO INTERES MEDIJA, što je iznenadilo učiteljice Anu Bajo i Antonija Radoš. Ana Bajo kaže: “Nisam očekivala da će odlazak na koncert postati medijima toliko interesantan. Nešto što bi trebalo biti normalno u raznim medijima u državi i regiji se već dva mjeseca ističe i reciklira. I jako me je iznenadila podrška medija, da imaju interes prezentirati pozitivnu i rokersku priču”. Dodaje da je zadovoljna što nije bilo negativnih komentara:

“To me je još više iznenadilo i obradovalo jer znam u kakvom društvu živimo. Nevjerojatna količina pozitivnih komentara, preko društvenih mreža mi se javilo jako puno ljudi, i to ne samo iz Hrvatske, što mi vraća vjeru u medije i ljude”.

No najvažnija u ovoj priči su djeca, a ona su bila oduševljena nesvakidašnjim izletom i ulaskom u svijet rocka jer je većini to bio prvi rock koncert u životu. Trinaestgodišnji godišnji Mak Terbovc nakon koncerta je napisao: “Kad smo došli tamo, bilo je puno ljudi i svirali su Pankrti koji su bili dobri. Kad su došli Partibrejkersi, svi su počeli pljeskati i derati se. Njihove pjesme su sve fenomenalne i uvelo je nekakvu energiju u nas. Svi smo pjevali, iako nismo znali većinu pjesama, osim par hitova. Mislim da smo se svi jako dobro zabavili i da je to bilo iskustvo za pamćenje”.

I NJEGOVA RAZREDNA KOLEGICA LUNA CULJAK nije krila svoje oduševljenje: “Bilo mi je žao što ne znam baš puno njihovih pjesama, ali kada je skroz bilo odlučeno da idemo na koncert shvatila sam da mi je to prava prilika da naučim neke njihove pjesme koje nisam znala. Zavoljela sam ih skroz i na koncertu je bilo genijalno. Svi smo se odlično zabavljali, atmosfera je bila super, koncert je bio izvrstan i oni su bili skroz ludi i zabavni. Vidjelo se da svi uživamo i jako mi je drago što smo imali priliku na takvo što otići i to još sa svojom razrednicom”.

Nakon te neočekivane pozitivne reakcije javnosti i oduševljene djece i susretljivosti njihovih roditelji, učiteljice su počele planirati nove koncerte. Potaknuti time i odlično suradnjom s Tvornicom kulture i Sanjinom Đukićem, rodila se ideja festivala Superval. Ana Bajo kaže:

“Nakon odlaska na koncert Partibrejkersa i nevjerojatnog medijskog interesa i ogromne podrške, sa Sanjinom smo razmišljali o tome kako napraviti još neku suradnju za djecu u školi. I s obzirom na to da imamo bend, došli smo na ideju da organiziramo koncert školskih bendova”.

‘ROCKOM JE GLAZBA postala dostupna mladima jer su vjerovali da se glazbom može promijeniti svijet, a to možemo povezati i s današnjim tinejdžerima’, kaže Antonija Radoš

NA NJENE RIJEČI SE NADOVEZALA Antonija Radoš: “Ideja o pokretanju rock benda u školi je postojala dugo vremena, otkad smo se upoznale i počele surađivati, ali kao i za svaku dobru ideju trebalo je puno vremena, strpljenja i hrabrosti da se krene u realizaciju. Kako smo u taj projekt krenule srčano i iskreno, sve dalje se slagalo samo od sebe. O ovakvom koncertu smo mogle samo sanjati jer nemamo iskustva ni poznanstava, a kamoli financija za samostalnu organizaciju, ali srećom ideju su podržali pravi ljudi koji su nam predložili ideju i ohrabrili nas. To se prvenstveno odnosi na Sanjina Đukića. Podršku imamo i od mnogobrojnih roditelja djece iz škole u kojoj radimo. I šire. Ima ljudi”!

Ideja i velika količina pozitivne energije prelila se u organizaciju festivala školskih bendova – Superval koji će se održati u Tvornici kulture u petak, 14. lipnja, na kojem će se publici predstaviti grupe The Seven, MIOC Band, KGB, River 42 i The Smafp. Ana Bajo i Antonija Radoš vjeruju da se takvim festivalom pruža prilika mladim muzičarima i da tako mogu zainteresirati veći broj djece za rock. Antonija Radoš kaže:

“Iskreno vjerujemo. Pružanje prilike je najvažnija stvar u svemu ovome. Ovdje se ne radi samo o tome da djeca koja sviraju u nekom bendu dođu taj dan na pozornicu i odsviraju svoj repertoar. Ideja je da moraju proći kroz sve faze – od samostalnog transporta svojih instrumenata do koncertne dvorane, postavljanja na binu, tonske probe do animiranja svojih vršnjaka da kupe kartu i dođu na koncert, da ne ispadne da sviraju sami sebi. Tinejdžeri su povodljivi, idu za društvom, a ovim koncertom ih želimo okupiti na pravom mjestu i povezati ih međusobno rockom”.

NI ĐUKIĆ NIJE PUNO DVOJIO oko realizacije tog festivala: “Želja nam je da ekipu koja se tek počinje baviti glazbom i radi neke prve korake stavimo u najbolji klub u državi, tretiramo ih kao profesionalce, ali i očekujemo od njih da se ponašaju tako. Želimo ih ubaciti u okruženje u kojem se možda mogu naći jednom ako se nastave baviti glazbom. Klubovi kao što je Tvornica kulture, koji čine kičmu scene, trebaju služiti i kao platforma za školske bendove. Ako ih mi nećemo podržati, tko će onda”? Vodeći brigu da je riječ o djeci koja su tek zakoračila u svijet rocka, vrata Tvornice kulture otvorit će se u 18 sati, a prvi bendovi nastupaju od 19 sati.

Ana Bajo i Antonija Radoš se nadaju da će Superval postati tradicionalna manifestacija, ali bez želje da se nešto djeci nameće. Antonija Radoš kazala je: “Želimo povezati djecu iz cijele države koja sviraju, pjevaju te slušaju rock. Želimo mijenjati sadašnje stanje uma tinejdžera koji se okupljaju po kojekakvim klubovima i pasivno primaju nekvalitetnu glazbu i time se zatupljuju u glazbenom smislu. Od prvog izdanja očekujemo dobar odaziv i interes javnosti”.

ANA BAJO učenike sedmog razreda odvela je na koncert Partibrejkersa i za to dobila ogromnu podršku roditelja. Organizator koncerta osigurao je besplatan ulaz za djecu

MLADI ROCK BENDOVI koji nastupaju na festivalu Superval:

The Seven je rock bend osnovne škole “Grigor Vitez” koji je počeo s radom u ožujku 2018. U prvobitnom sastavu bend je brojao sedam članova, zbog čega je i nazvan The Seven, a posljednjih nekoliko mjeseci u bendu sudjeluje šest učenika; Iva Babić na bubnjevima, Martin Kuhar na gitari, Mak Terbovc na bas gitari, Karlo Francetić na klaviru, a pjevaju Luna Culjak i Marijeta Hrstić. Mentorice benda su Antonija Radoš i Ana Bajo, a The Seven sviraju obrade bendova kao što su The White Stripes, The Clash, Pink Floyd, Arctic Monkeys, My Chemical Romance, Daleka obala, Majke, EKV i Partibrejkers.

River 42 je grupa nastala od polaznika gimnazije “Tituš Brezovački” 2018. Grupa uključuje bubnjara Karla Gregurića i gitarista Luku Pejkovića, članove prijašnje postave poznate pod imenom Lički Medo te nove članove gitarista Vitu Baljaka i basista Andriju Žunca. Uz obrade pjesama grupe Pink Floyd, River 42 svira psihodelični rock i blues. Pridružene članove na nekim nastupima čine Zrinka Cvitanović na klavijaturama, Lucija Štriga na violini, Marija Vukšić na violončelu i Ema Kurtović kao vokal, a vodi ih Tina Cota, profesorica glazbenog.

MIOC band stiže iz zagrebačke XV. gimnazije. Okupili su se ove školske godine i čine ga učenici prvih, drugih i trećih razreda: Mihoković Laura (vokal), Matija Ćepulić Polgar (gitara), Mihael Brigić (gitara), Damjan Omanović (bas gitara), Fran Širić (klavijature), Grgur Dujmović (bubnjar), a vodi ih Darko Kanjuh, profesor geografije. Sviraju obrade domaćih i stranih pjesama.

The Smafp je grupa koja je osnovana prošle godine u  “Ljubo Babić” u Jastrebarskom. U sastavu djeluju Petra Borković (vokal), Filip Fabijanić (električna gitara, akustična gitara), Mihael Rošić (bas gitara), Stanislav Gourskii (klavijature, saksofon) i Antonio Brajak (bubnjevi, cajon). Svirali su u školskom mjuziklu “Debata” i drugim projektima, poput “Đaka glazbenjaka”. Vole izvoditi pop i rock glazbu domaćih i stranih autora, a mentorica im je Maja Kraljev, učiteljica glazbene kulture.

KGB u nestalnom sastavu postoji zadnjih desetak godina kao službeni bend Klasične gimnazije u Zagrebu. Najnovija postava je oformljena nakon godinu dana pauze sa željom da se ta tradicija, koja mnogima pruža uvid u Klasičnu gimnaziju, nastavi. Ovogodišnji sastav broji sedam članova: Josip Šprajc na basu, Borna Srbljanin na gitari, Rene Rehak na bubnjevima, pjevačica Margareta Ivoš, Tristan Avirović na violončelu, Filip Mandušić na trombonu te Istok Korkut na trubi. Obrađuju strane i domaće pjesme, a okušali su se u dvije autorske pjesme.

Komentiraj