Stop nasilju: Pokrenuta peticija za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole

Brojne kampanje posljednjih godina u Hrvatskoj i regiji pokazale su da su žene i djevojčice spremne prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju koje doživljavaju, a portal Reci.hr u utorak je objavio kako je pokrenuta peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta.

Podršku je pružilo 16 udruga i inicijativa, a u manje od 24 sata prikupljeno je više od 3 tisuće potpisa.

Smatraju kako je sveobuhvatno seksualno obrazovanje unutar sustava obrazovanja jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja. Unatoč rezultatima provedenih istraživanja koja su jasno pokazala da mladi u Hrvatskoj žele seksualnu edukaciju u školama, kao i jasnim dokazima da sveobuhvatno seksualno obrazovanje štiti djecu i mlade te koristi društvu u cjelini, u Hrvatskoj 2021. godine djeca i mladi nemaju pristup seksualnom obrazovanju unutar obrazovnog sustava.

Kampanja ‘Nisam tražila’ razotkrila je brojna bolna svjedočanstva, prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja upućenih na adrese hrvatskih akademija i fakulteta koja svjedoče o dva ključna problema: nekažnjavanju seksualnog nasilja i nedostatku sustava prevencije.

“Razmjeri ovog problema su zastrašujući. Svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja. Njih 70 posto je doživjelo seksualno uznemiravanje na internetu, gotovo polovica djevojaka i žena proživljava seksualno uznemiravanje u svakodnevnom životu u školi, na studiju, na radnom mjestu. A samo pet posto takvih slučajeva se prijavljuje”, istaknuli su u objavi.

Osim peticije, portal Reci.hr uputio je zahtjev za uvođenjem sveobuhvatnog seksualnog odgoja u škole kao obveznog nastavnog predmeta Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Vladi kako bi se adekvatno pristupilo prevenciji seksualnog nasilja.

Apeliraju kako je država dužna djeci i mladima unutar sustava javnog obrazovanja pružiti informacije koje će im pomoći da čuvaju i štite seksualno i reproduktivno zdravlje i prava te znanja na temelju kojih mogu prepoznati seksualno nasilje i na njega reagirati.

Komentiraj