EPA/MARCIN OBARA POLAND OUT

STOLTENBERG ‘Rusija bi trebala biti transparentnija glede svojih vojnih vježbi’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak u Varšavi da će Sjevernoatlantski savez pažljivo pratiti ruske vojne vježbe u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji sljedeći tjedan, pozvavši istodobno Moskvu da bude transparentnija glede provedbe vojnih vježbi.

Ruski manevri, najveći u posljednjih nekoliko godina, uključit će tenkove, pomorske i zračne postrojbe i odvijat će se na i u blizini Baltičkog i Sjevernog mora. Vježbe su izazvale zabrinutost NATO-a koji smatra kako će broj uključenih vojnika biti veći od onoga koji je službena Moskva objavila.

“Pažljivo ćemo promatrati provedbu tih vojnih vježbi”, rekao je Stoltenberg nakon razgovora s poljskom premijerkom Beatom Szydlo u sklopu posjeta Poljskoj, gdje je doputovao kako bi se na licu mjesta upoznao s napretkom u raspoređivanju snaga Sjeveroatlantskog saveza na istoku zemlje.

“Sve zemlje imaju pravo provoditi vježbe svojih oružanih snaga, ali bi zemlje isto tako trebale poštivati obvezu da budu transparentne”, dodao je Stoltenberg.

Rusija je objavila da će na manevrima od 14. do 20. rujna sudjelovati 13 tisuća vojnika, što je prema međunarodnim sporazumima limit koji ne zahtjeva nazočnost međunarodnih promatrača. Zapadni promatrači procjenjuju međutim da će na vojnim vježbama sudjelovati znatno više vojnika.

Komentiraj