Stoltenberg: Putin je podcijenio Ukrajinu i jedinstvo NATO-a

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da je ruski predsjednik Vladimir Putin podcijenio ne samo snagu ukrajinskog otpora nego i jedinstvo Sjevernoatlantskog saveza.

“Napravio je veliku grešku. Totalno je podcijenio snagu ukrajinskih oružanih snaga, hrabrost ukrajinskog vodstva i naroda, ali i jedinstvo NATO-a i njegovih partnera koji pružaju pomoć Ukrajini”, rekao je Stoltenberg.

Govoreći na NATO-ovom summitu u Madridu, Stoltenberg je rekao da Putin nije uspio ostvariti svoje ciljeve u pogledu slabljenja NATO-a.

“Jedna od njegovih glavnih poruka na početku rata glasila je: Želimo manje NATO-a. Čak je i predložio potpisivanje sporazuma da više neće biti rasta članstva NATO-a. Ono što sad dobiva je više NATO-a i dvije nove članice, uključujući Finsku koja ima granicu od 1300 kilometara s Rusijom. Granica NATO-a i Rusije se udvostručuje”, rekao je glavni tajnik Saveza.

“To ne znači da ne vidimo ozbiljnost problema s kojima se Ukrajina suočava u Donbasu”, rekao je Stoltenberg dodavši kako NATO ignorira Putinovu retoriku te ga ocjenjuje “u skladu s onim što čini, a ne s onim što govori”.

“Ono što čini u Ukrajini je brutalno kršenje međunarodnog prava. To je rat koji je doveo do velikog broja civilnih žrtava, do golemih gubitaka”, rekao je za CNN.

Postignuća NATO summita u Madridu su “pobjeda” za Sjevernoatlantski savez, smatra Stoltenberg.

“To je pobjeda za NATO jer smo još demonstrirali jedinstvo i sposobnost da se promijenimo i prilagodimo kad se svijet mijenja”, rekao je glavni tajnik NATO-a, a index.hr prenio preko svjetskih agencija.

Komentiraj