Stoltenberg: “Prijeti veliki rat između Rusije i NATO-a”

Jens Stoltenberg, glavni tajnik vojnog saveza, danas je upozorio da bi borbe u Ukrajini mogle izmaknuti kontroli – i postati rat između Rusije i NATO-a. “Ako stvari krenu po zlu, mogle bi poći užasno po zlu”, rekao je.

“Ovo je užasan rat u Ukrajini. To je također rat koji može postati pravi rat koji se širi u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo na tome svaki dan kako bismo to izbjegli”, dodao je.

Stoltenberg kaže da nema sumnje da je “punopravni rat mogućnost” i da je važno izbjeći sukob “koji uključuje više zemalja u Europi i postaje pravi rat u Europi”.

Podsjetimo, Kremlj je optužio saveznike u NATO-u da su zapravo postali strana u sukobu opskrbljujući Ukrajinu oružjem, obučavajući njezine trupe i opskrbljujući vojne obavještajne podatke za napad na ruske snage. Vladimir Putin sugerirao je da bi Moskva mogla razmisliti o korištenju onoga što je opisao kao “američki koncept preventivnog udara”.

Putin: “Zemlja koja pokrene nuklearni napad na Rusiju bit će izbrisana”

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u kirgistanskoj prijestolnici Biškeku da će svaka zemlja koja se usudi napasti Rusiju nuklearnim oružjem biti izbrisana s lica zemlje.

Putin, koji sudjeluje na summitu Euroazijske ekonomske unije (EEU) u Kirgistanu, rekao je da Rusija nema mandat za pokretanje preventivnog prvog nuklearnog napada, za razliku od Sjedinjenih Država, ali da će rusko napredno hipersonično oružje osigurati da Rusija može snažno odgovoriti ako ikada bude napadnuta.

Po njegovim riječima, Rusija će vjerojatno morati postići sporazume u vezi s Ukrajinom u budućnosti, ali se osjeća izdano zbog neuspjeha sporazuma iz Minska.

Putin je rekao da su Njemačka i Francuska – koje su posredovale u sporazumima o prekidu vatre 2014. i 2015. u bjeloruskoj prijestolnici Minsku između Ukrajine i separatista u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija – izdale Rusiju i sada opskrbljuju Ukrajinu oružjem.

U intervjuu objavljenom u srijedu u njemačkom časopisu Zeit, bivša njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su sporazumi iz Minska bili pokušaj da se Ukrajini “da vremena” da izgradi svoju obranu.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Kirgistanu, Putin je rekao da je “razočaran” njezinim komentarima. Moguće smanjenje proizvodnje ruske nafte. Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju nafte kao odgovor na ograničenje cijene, rekao je Putin.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, EU i Australija ograničili su od ponedjeljka cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, zaprijetivši sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima koji budu pružali usluge za skuplje pošiljke.

“Razmotrit ćemo moguće smanjenje proizvodnje ako bude potrebno”, rekao je Putin nazvavši ograničenje cijena “glupom odlukom” koja je “štetna za globalna energetska tržišta”, ali nema “nikakvog utjecaja” na Rusiju.

“Tko je Jašin?”, pita Putin

Putin je rekao da je pogrešno dovoditi u pitanje zatvaranje oporbenog političara Ilje Jašina, koji je nekoliko sati ranije osuđen na osam i pol godina zatvora zbog širenja “lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama.

“Tko je Jašin?” upitao je prvo Putin kad ga je novinar zamolio da komentira sudsku presudu, a zatim je rekao da je pogrešno dovoditi u pitanje sudsku odluku. Što se tiče novačenja dodatnih snaga za rat u Ukrajini, rekao je da nema potrebe za tim budući da 150.000 nedavno regrutiranih boraca još nije poslano na bojišnicu.

Moskva je pozvala više od 300.000 rezervista tijekom mobilizacije u rujnu i listopadu, a Putin je u srijedu rekao da je otprilike polovica raspoređena u Ukrajini.

Moguće buduće razmjene zatvorenika sa SAD-om, kaže Putin

Putin je rekao da su moguće daljnje razmjene zatvorenika između Sjedinjenih Država i Rusije te da će se kontakti između obavještajnih službi dviju zemalja nastaviti.

Putin je govorio dan nakon što su Sjedinjene Države oslobodile ruskog trgovca oružjem Viktora Buta u zamjenu za američku košarkašicu Brittney Griner u najistaknutijoj razmjeni zatvorenika između dviju država u zadnjih nekoliko godina.

Putina su pitali jesu li moguće druge razmjene. “Da, sve je moguće”, odgovorio je. “Kontakti se nastavljaju. Zapravo, nikada nisu ni prestali… Nađen je kompromis, ne odbacujemo nastavak ovog posla u budućnosti”, rekao je.

Rusija i dalje drži Paula Whelana, veterana američkih marinaca koji je 2020. osuđen za špijunažu na suđenju za koje su američki diplomati rekli da je bilo nepošteno i netransparentno. Ruska novinska agencija Interfax u četvrtak je izvijestila da se pregovori između Washingtona i Moskve o oslobađanju Whelana nastavljaju, pozivajući se na Whelanova odvjetnika.

Komentiraj