Stoltenberg: NATO će poslati dodatne snage u Poljsku

EPA/JACEK TURCZYK

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg najavio je u ponedjeljak u Varšavi da će Sjevernoatlantski savez uskoro rasporediti dodatne snage u Poljsku, kako bi umirio zemlje istočne Europe koje se osjećaju ugroženima od Rusije.

Poljska će u srpnju ugostiti summit NATO-a na kojemu bi čelnici toga saveza trebali razgovarati o mogućnosti slanja dodatnih snaga u tu zemlju kao i zemlje baltičke regije kojima Rusija prijeti pritiscima i destabilizacijom.

“Bit ću jasan: u Poljsku će nakon varšavskog summita biti upućene dodatne snage NATO-a, kako bismo odaslali jasan signal da će napad na Poljsku biti smatran napadom na čitav savez”, kazao je Stoltenberg na početku dvodnevnog posjeta Varšavi.

Dodao je kako NATO još uvijek razmatra “točan broj i lokacije” za intenziviranje svoje prisutnosti na istoku Europe, no dodatne snage će, kako je napomenuo, biti “multinacionalne i rotirajuće”. Ministri obrane članica NATO-a o detaljima će raspravljati na sastanku u Bruxellesu 14. i 15. lipnja.

Potez koji će vjerojatno dodatno uznemiriti Rusiju, koja tvrdi da širenje NATO-a na istok predstavlja prijetnju za njezinu nacionalnu sigurnost, pozdravio je poljski predsjednik Andrzej Duda, koji je kazao kako se ta zemlja zalaže za prisutnost NATO trupa na svojem teritoriju.
Poljska će od 7. do 17. lipnja  biti domaćinom velike vojne vježbe kodnog imena “Anakonda 2016. “, u kojoj se očekuje više od 25 tisuća sudionika. Stoltenberg je odbacio spekulacije da bi to moglo dodatno ojačati napetosti s Rusijom.

Komentiraj