STOLTENBERG “Crna Gora je ulaskom u NATO postala izvoznik stabilnosti na Balkanu”

EPA/OLIVIER HOSLET

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je za podgoričke medije kako je Crna Gora pridruživanjem NATO-u, postala izvoznik stabilnosti na Balkanu, da je to otvorilo put europskih integracija za mnoge zemlje te da su vrata Saveza i dalje širom otvorena.

“Politika otvorenih vrata ne znači da se NATO kreće ka istoku. Radi se o suverenim i neovisnim zemljama koje same biraju svoj put. Zadržat ćemo naše prisustvo, naš fokus i angažman na zapadnom Balkanu i podržati euroatlantske težnje zemalja u regiji”, rekao je Stoltenberg, kako je objavljeno u petak.

Crna Gora je na današnji dan prošle godine u svom parlamentu donijela povijesnu odluku o pristupanju u NATO i tako postala 29. članica Sjevernoatlantskog saveza, a istovremeno je organiziran prosvjed unutarnjih političkih snaga koje su se tome protivile.

Stoltenberg je povodom godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u rekao da je “velika stvar” imati Crnu Goru kao člana Saveza.

“Bio sam vrlo ponosan kada samo primili Crnu Goru kao 29. člana Saveza. To pokazuje da su vrata NATO-a otvorena. Ulazak Crne Gore u NATO doprinio je stabilnosti na zapadnom Balkanu”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Crna Gora doprinosi misijama i operacijama NATO-a kao i da je najavila povećanje svog sudjelovanja u spasilačkim misijama u Afganistanu.

“Naša politika otvorenih vrata je povijesni uspjeh. Donijela je stabilnost, mir i prosperitet milijunima ljudi širom euroatlantske regije i izgradila bolju suradnju. Kao što je pokazano ulaskom Crne Gore u NATO, vrata NATO ostaju otvorena. Da bi zemlja ušla u NATO potrebno je da podnese zahtjev, a da na to pristane 29 saveznika. Nitko drugi se tu ne pita”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je ministar vanjskih poslova Grčke obavijestio Sjevernoatlantsko vijeće o naporima za pronalaženje rješenja za ime Makedonije koja se oko njega spori s Grčkom.

“Stajalište NATO-a  je jasno. Čim se pitanje imena riješi mi smo spremni pozvati bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju da postane članica NATO-a. Postoji novi zamah i napori od strane Skoplja i Atene i nadam se rješenju pitanja imena”, kazao je Stoltenberg.

Komentiraj