Stoltenberg će pojačati pomoć BiH. Najavio i ulazak Ukrajine u program za članstvo NATO-a

U godišnjem izvještaju koji je u utorak objavio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, navodi se kako će Sjevernoatlantski savez pojačati svoju pomoć Bosni i Hercegovini.

“Pored pojačanog političkog angažmana, mjere uključuju povećane mogućnosti za podršku i obuku u područjima kao što su otpornost i suzbijanje dezinformacija, kao i razvoj Paketa za izgradnju obrambenih kapaciteta”, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da je u ovom trenutku BiH jedina u Akcijskom planu za članstvo, dok se teren priprema za moguće uključenje Gruzije i Ukrajine u taj program.

“NATO je godinama podržavao reforme u Bosni i Hercegovini kroz sveobuhvatan skup partnerskih alata, dok je zemlja doprinosila NATO-ovim operacijama, misijama, obrazovanju i obuci. Bosna i Hercegovina teži priključenju Alijansi. NATO ostaje posvećen pružanju podrške zemlji u njezinu teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskom putu”, zaključuje se u dokumentu

Stoltenberg je potvrdio i da bi Finska bi ubrzo mogla postati članica NATO-a, dok Švedska mora riješiti otvorena pitanja s Mađarskom i Turskom, prenosi Avaz.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner