Fališ

Stoljeće Oktibarske revolucije

Iz Rusije s ljubavlju i mržnjom“ naziv je izložbe plakata posvećenih stogodišnjici Oktobarske revolucije koja će se 6. rujna otvoriti u šibenskoj Galeriji Matija, u sklopu petog festivala Fališ (Festival alternative i ljevice). „1917. – 2017.“ autorski je projekt kustosa Sergeja Serova koji se potkraj 2016. godine obratio najistaknutijim svjetskim grafičkim dizajnerima s prijedlogom da mu „grubim jezikom plakata“ daju osobnu ocjenu onoga što se dogodilo u Rusiji prije sto godina. Nakon Moskve, a prije Njemačke, Velike Britanije, Češke, Crne Gore i SAD-a, 49 radova ekskluzivno je stiglo u Šibenik, gdje će biti prikazani na izložbi.

Sergej Serov je predsjednik Moskovskoga međunarodnog bijenala grafičkog dizajna „Golden Bee“, potpredsjednik Akademije grafičkoga dizajna, profesor i predstojnik katedre Škole dizajna RANHiGS. Istovremeno je raspisao i objavio otvoreni međunarodni natječaj koji se provodio bez obilježja ideološke tendencije, bez navođenja bilo kakvih smjernica, prosudbi ili opredjeljenja koja bi se mogla postaviti u njegov naziv. Svatko je zasebno mogao odlučiti kako protumačiti “svemirski potres”: kao polet u budućnost ili najveću tragediju ruske i svjetske povijesti.

Konceptualni je sadržaj projekta bio označen tek godinama u logotipu, a projekt se realizirao u okviru programa Moskovskoga međunarodnoga bijenala grafičkog dizajna „Golden Bee 13“. Projekt „1917. – 2017.“ organiziran je kao slobodna rasprava koja se odvija uz pomoć živopisnih sredstava suvremenoga plakata, a hrvatska publika vidjet će plakate na ovu temu autora iz cijeloga svijeta.

Komentiraj