Član Predsjedništva HNS-a i zagrebački gradski zastupnik Tomislav Stojak u utorak je komentirao najavu gradonačelnika Milana Bandića o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske ustvrdivši da Bandić podilaženjem ekstremnoj desnici vraća Hrvatsku u ideološke rovove iz ’40-ih godina prošlog stoljeća, dok je ministar obrane Damir Krstičević (HDZ) podržao tu inicijativu.

Bandić je u ponedjeljak najavio da će već na prvoj sjednici Gradske skupštine predložiti da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. Time si je osigurao većinu u Gradskoj skupštini budući da je preimenovanje Trga kao uvjet za suradnju zahtijevala stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, čijih pet zastupnika nedostaje Bandiću da formira većinu.

“Podilaženjem Hasanbegoviću, Glasnoviću i Esih Milan Bandić nas u 2017. godini vraća u ideološke rovove ’40-ih. Apeliram na zdrav razum i da se hitno počnemo baviti gorućim problemima Zagreba – vrtićima, otpadom i prometom“, poručio je u priopćenju Stojak.

Ustvrdio je da Bandić svjesno potpaljuje ideološke vatre, isključivo sa ciljem vlastitog preživljavanja na čelu Zagreba. “Teme poput imenovanja trgova i njihovog povijesnog značaja trebaju se rješavati u struci, za njih su mjerodavni povjesničari i određeni instituti, a ne dnevna politika”, poručuje Stojak.

Tvrdi da je HNS, svjestan političke cijene koju mogu platiti, upravo kako bi “učinili taj iskorak i konačno izašli iz ideoloških rovova”, svjesno preuzeo odgovornost za sudjelovanje u Vladi sa ciljem da učini Hrvatsku boljom, otvorenijom i tolerantnijom te zemljom u kojoj su najveća vrijednost ljudi, a ne sjene prošlosti.

Krstičević: Trg Republike Hrvatske je dobar naziv

Situaciju oko preimenovanja Trga maršala Tita komentirao je i ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević istaknuvši da su za njega Domovinski rat i branitelji temelj moderne hrvatske države, te je ocijenio da je Trg Republike Hrvatske dobar naziv.

“Na gradonačelniku je i vijećnicima odluka o preimenovanju trga, to nije moja odluka. Za mene su Domovinski rat i hrvatski branitelji vrijednost i temelj moderne hrvatske države”, rekao je Krstičević nakon sastanka s Bandićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom u Gradskoj upravi, gdje su razgovarali o tri projekta – proširenju vojnoga groblja na Mirogoju, gradnji Spomenika domovini te Vojnog muzeja.

Ističe da se Drugi svjetski rat ne treba zaboraviti, no smatra da se moramo vratiti na “paradigmu Domovinskog rata, jedinstva, zajedništva i na tome odgovorno, svi skupa graditi Hrvatsku”.

Upitan kako to da se odustalo od referenduma, pročelnik Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo poručio je da će referendum biti u Skupštini te da će zastupnici kao poslanici građana izglasati promjenu Trga.

Komentiraj