STOGODIŠNJACI NE IDU PREKO REDA: Mišković Brk prvu dozu dobio tek jučer, preko udruge; Manolić: “Svi trebamo čekati svoj red, mene još nisu zvali”

“To svakako nije u redu i ja se ne bih cijepio preko reda. Cijepljenje preko reda pretpostavlja da imaš neku vezu pa ćeš se cijepiti. To nije u redu jer svi trebamo čekati svoj red”, tako je 100-godišnji Josip Manolić, drugi hrvatski premijer, jedan od osnivača HDZ-a i nekad jedan od najmoćnijih ljudi u državi, za nacional.hr komentirao otkrivanje više stotina slučajeva cijepljenja protiv COVID-a-19 preko reda – i to u situaciji kad cjepiva za građane nema.

Na pitanje je li se on cijepio i je li se itko sjetio pozvati ga na cijepljenje zbog njegovih visokih godina, Manolić je rekao: “Nisam se cijepio i nitko me nije zvao da se cijepim. Kad dođe red na mene, cijepit ću se.”

Prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa primio je Manolićev vršnjak, general Ivan Mišković Brk, bivši načelnik KOS-a i Titov specijalni savjetnik za sigurnost. Nisu ga kontaktirali obiteljski liječnici, već su mu prije nekoliko dana na kućni prag stigli predstavnici udruge koja skrbi o starijima od 90 godina, s naglaskom na osobe koji su ili blizu, ili su prešli sto godina. Kako smo doznali od obiteljskih prijatelja generala Miškovića, njega je u četvrtak cijepio obiteljski liječnik, nakon posjete predstavnika spomenute udruge, i to gotovo tri mjeseca nakon početka cijepljenja u Hrvatskoj.

Iako su nekada bili među najmoćnijim ljudima u državi, ova dvojica stogodišnjaka nisu išla preko reda. Nisu imali priliku ni naći se u situaciji da ‘nalete’ na viška doze cjepiva, kao što je to bio slučaj kod rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa. Nisu okolo zvali i raspitivali se gdje bi se mogli cijepiti, iako – za razliku od svakog dana sve dužeg popisa ‘zaslužnika’ koji su cjepivo primili preko reda – Mišković Brk i Manolić zapravo spadaju u onu najrizičniju skupinu, koja je od početka trebala imati prednost pri cijepljenju.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner