Stogodišnjaci cijepljeni u domu bez koronavirusa

Sanja Major, ravnateljica zagrebačkog Doma umirovljenika Zaklade Lavoslava Schwarza, govori kako su štićenike zaštitili od proboja koronavirusa i proveli cijepljenje

Dom umirovljenika Zaklade Lavoslava Schwarza u Zagrebu jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji je, zbog dobro organiziranih i strogo provedenih mjera zaštite, ostao pošteđen koronavirusa, a prvom cijepljenju se odazvalo oko 90 posto korisnika.

Prosječna životna dob korisnika je devedeset godina, a u domu živi šestoro njih koji su već proslavili stote rođendane. Kapacitet doma je 85 osoba, a trenutno je u njemu 61 štićenik. Podijeljen je na stacionar u kojem žive teško oboljele i nepokretne osobe, te na stambeni dio u kojem žive samostalni štićenici. U Domu je, uz pomoćno osoblje, zaposleno šest medicinskih sestara, deset njegovateljica i dva fizioterapeuta.

O zdravlju korisnika brine liječnica obiteljske medicine Vesna Srdić – Briški.

“Dom Zaklade Lavoslava Schwarza je ustanova koja cijelu godinu uspješno odolijeva epidemiji. Tijekom 2020. nismo imali ni jednog pozitivnog korisnika ili korisnicu. Zatvorili smo se rano, samo dan nakon pojave prvog pozitivnog slučaja u Hrvatskoj. Već 26. veljače prošle godine potpuno smo ograničili posjete domu, ograničenje je trajalo do prvog popuštanja mjera u srpnju. Posjete su bile dozvoljene tijekom ljeta, sve do početka listopada kada je počeo rasti broj novozaraženih. Na vrijeme smo prepoznali da se sprema nešto jako ružno i da moramo poduzeti apsolutno sve da zaštitimo naše korisnike. Rigorozno smo se pridržavali svih mjera, a često smo intuitivno postupali i prije nego su one bile raspisane. Iako su nam se troškovi za opremu udvostručili, pobrinuli smo se na vrijeme da imamo dovoljne količine najkvalitetnijih sredstava za dezinfekciju, maski i svih drugih zaštitnih sredstava, bez obzira na njihovu cijenu. Cilj nam je bio sačuvati živote, a to košta, i nismo štedjeli. Zaštita naših korisnika i radnika bila je prioritet”, kazala je za Zagreb News ravnateljica Sanja Major koja ističe da sve to ne bi uspjeli izdržati bez pomoći stručnjaka sa zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

U provođenje strogih mjera zaštite uvjerili smo se i sami. Prije ulaska u prostorije doma, osim mjerenja temperature, nad nama je proveden brzi antigenski test. Tek nakon negativnog rezultata mogli smo ući u hodnik, u kojem smo obukli zaštitno odijelo, navlake na cipele, dobili vizir, novu masku i zaštitne rukavice. Cjepivo, 55 doza u jedanaest bočica, u dom je stiglo u ponedjeljak rano ujutro, 28.prosinca, a cijepljenje je počelo u 9 sati. Cijepljenje je organizirao stručni medicinski tim doma – liječnica Vesna Srdić – Briški, glavna sestra Matea Matasić i sestra Ivana Kos.

“Držali smo se uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom da svaka bočica mora biti djeljiva na pet, organizirali smo da u prvom danu cijepimo petnaest korisnika. Cijepljenje smo podijelili na četiri dana, jer je tako lakše pratiti grupu po grupu, odnosno reakcije naših korisnika. Uglavnom, unutar četiri dana mi ćemo potrošiti cjepiva koja smo dobili”, kazala je liječnica Vesna Srdić – Briški.

Stogodišnjakinja Neda Trumbić Raić, učesnica Narodnooslobodilačke borbe, kaže da nije dvojila treba li se cijepiti. ” Odlučila sam se cijepiti, jer svojoj djeci i svojim drugovima i drugaricama ovdje u domu želim biti uzor, jer i oni su meni uzor”, kaže.

Korisnica i predstavnica korisnika u Upravnom vijeća doma Ana Modun, koja je radni vijek provela u diplomaciji, cijepljena je prva. Kaže da joj izolacija teško pada.

“Naučila sam na slobodu, išla bih rado na koncerte, sretala se s rodbinom i prijateljima. Najviše mi nedostaje moja najuža obitelj, ali se nekako snalazim. Sin mi živi u Ljubljani, često je dolazio, a sada ne može. Sretna sam što sam se cijepila jer može biti samo bolje, nikako gore. Najviše se veselim da iskorijenimo koronu. To jedva čekam: da počnemo živjeti.”

Komentiraj