EPA/JONAS EKSTROMER

Stockholmski napadač htio ubiti “nevjernike” kako bi osvetio “kalifat”

Azilant iz Uzbekistana koji je preuzeo odgovornost za napad kamionom na pješake u kojemu je u travnju 2017. u Stockholmu poginulo pet ljudi, rekao je u utorak na sudu, trećeg dana suđenja za terorizam, da nije imao aktivnih pomagača, unatoč brojnim kontaktima s ljudima iz “islamskog kalifata” s kojima je komunicirao šifriranim porukama.

Rakhmatu Akilovu se sudi zbog toga što se ukradenim dostavnim kamionom koji je vozio velikom brzinom, 7. travnja 2017. zaletio u mnoštvo ispred trgovačkog centra, u vrijeme kada je na ulici velik broj ljudi.

Troje Šveđana, među kojima jedanaestogodišnja djevojčica, Britanac i Belgijka su poginuli, a deset prolaznika je ozlijeđeno.

Četrdesetogodišnju Uzbekistanac, građevinski radnik kojemu je u Švedskoj odbijen zahtjev za azil, prisegnuo je na vjernost skupini Islamskoj državi (IS).

Premda džihadistička organizacija nikad nije preuzela odgovornost za napad, Rakhmat Akilov  je u utorak opet rekao da je dobio odobrenje IS-ovih “ljudi” u “kalifatu”, napose u Afganistanu.

Jedinom optuženiku u ovom postupku prijeti doživotni zatvor ako ga sud proglasi krivim za terorizam i za pokušaj terorističkog čina.

Komentiraj