Što su suradnici Dragana Kovačevića ispričali istražiteljima USKOK-a: ‘Šef je rekao da sa Širićem treba dogovoriti uvjete za nabavu’

Nakon što je Dragan Kovačević ponovno završio u pritvoru, nekoliko je svjedoka već potvrdilo sumnje USKOK-a da je namještao poslove s JANAF-om ljudima koji su mu za to dali mito, javlja Telegram.

Njihovi iskazi zajedno s porukama koje su pronađene u Kovačevićevom mobitelu dokazi su kojima za sada USKOK raspolaže protiv bivšeg šefa JANAF-a i tereti ga za milijunsku korupciju.

Podsjetimo, nova istraga protiv bivšeg šefa Janafa Dragana Kovačevića otvorena je nakon što su istražitelji u njegovom mobitelu pronašli poruke još iz 2016. godine. One su ga, sumnja se, povezale s primanjem mita; dva stana i dva automobila vrijednih nešto manje od tri milijuna kuna. Zauzvrat je, tvrdi USKOK, tvrtkama Cefis i M.G.S. Grupa osigurao poslove vrijedne gotovo 37.6 milijuna kuna.

“Nisam se slagao s takvim odabirom partnera za taj posao. Tražio sam da se provede otvoreno javno nadmetanje. Naime, rezonirao sam da je Janaf, iako ima sjedište u Hrvatskoj, otvoren raznim tržištima za odabir najadekvatnijih poslovnih partnera. Kovačević je najprije pristao na to da bi mi zatim rekao da onome tko će ispred Sektora pravnih poslova i ljudskih resursa pripremati sve potrebno za nabavu te usluge preporučim upravo Ivana Širića”, ispričao je istražiteljima Dejan Subotić, direktor Sektora pravnih poslova i ljudskih resursa u Janafu te Kovačevićev dugogodišnji bliski suradnik, piše Telegram.

Subotić je Kovačevićevu poruku prenio svojim podređenima.

“Rekao sam Borisu Grkoviću da se obrati Širiću kako bi pripremili nabavu ove usluge”, potvrdio je Subotić.

Kazao je kako kasnije više nije sugerirao izbor Širićeve firme, no USKOK vjeruje kako se modus za usluge proširenja i razvoja sustava upravljanja dokumentima samo ponavljao.

Grković je opisao kako je dalje funkcioniralo

“Tehnički opis traženih poslova i uvjete koje su potencijalni ponuditelji trebali ispuniti da bi uopće konkurirali za te poslove dogovarao sam sa Širićem te Igorom Mihanovićem i Vedranom Jurkovićem iz tvrtke Expleo savjetovanje. Širić i Mihanović su mi dali sve podatke potrebne za sastavljanje tehničkog dijela dokumentacije za nabavu”, naveo je u svom iskazu Grković.

Dokazi iz mobitela

Podsjetimo kako su u ranijem uhićenju istražitelji pronašli mobitel kojim se koristio Dragan Kovačević, a upravo su u njemu došli do spornih poruka. Iako je mobitel bio bačen u Savu, sadržaj su uspjeli spasiti.

Iz poruka na WhatsAppu jasno je kako je tvrtka Cefis Kovačeviću između ostalog platila stan u Splitu.

Istražitelji su mu pronašli poruke iz kojih je bilo vidljivo da se zainteresirao za stan firme Sunčani Žnjan. Vlasnik građevinske firme poslao mu je 14. travnja 2019. poruku: “Stan na drugom katu. Perfektan pogled na more.”

U lipnju iste godine Kovačević je uzvratio porukom “Samo delaj i ne zatvaraj pogled prema moru”, a vlasnik građevinske tvrtke mu je odgovorio “Nikad”.

Komentiraj