Što se to događa na Svetom Duhu? Svađe u bolnici iz koje je krenula afera Čavajda

Slučaj Mirele Čavajde, žene koja se bori za pravo na prekid trudnoće, danima je tema u hrvatskoj javnosti. Istovremeno, u bolnici Sveti Duh trenutno eskaliraju sukobi između dijela zdravstvenih radnika i vodstva klinike, piše u nedjelju Jutarnji list.

“Iskreno suosjećam sa situacijom u kojoj se našla gospođa Čavajda. Žao mi je što joj kao ustanova nismo bili u mogućnosti osigurati ono što joj zakonom pripada i osjećam se odgovornom osigurati to u najkraćem mogućem roku za sve slične slučajeve u budućnosti. Želja mi je da nam se više nikada ne dogodi Mirela Čavajda, izjavila je Ana-Marija Šimundić, nova ravnateljica bolnice Sveti Duh.

Dodaje da je pokrenula interni nadzor kako bih utvrdila sve činjenice i okolnosti vezane uz boravak Čavajde u bolnici, ali i da se čim prije osigura psihološka pomoć u takvim slučajevima.

Sveti Duh je bolnica u kojoj su kadrovi Milana Bandića vladali godinama. Tako je od 2005. do 2022. godine bila pod vodstvom Mladena Bušića, a početkom ove godine dobila je novu upravu, kada je na mjesto ravnateljice imenovana dotadašnja šefica laboratorija Ana-Marija Šimundić.

Jutarnji doznaje da stari Bandićevi kadrovi novo vodstvo nisu dočekali s oduševljenjem te ovih dana pišu anonimna pisma, međusobno se optužuju, najavljuju podizanje tužbi zbog navodnih ilegalnih natječaja za zapošljavanje i žale se na gotovo sve odluke nove uprave. Smeta im, navodi list, što se želi uvesti novi informatički sustav, bune se što portir više ne radi 24 sata na dan…

Dok cijela Hrvatska raspravlja o slučaju žene koja se bori za pravo na pobačaj, dio liječnika na Svetom Duhu prijavljuje novu upravu jer se jedan dan u tjednu ne priprema meso i više nemaju besplatan plastični pribor za jelo.

To je slika Svetog Duha – najveće bolnice u vlasništvu Grada Zagreba koja je u fokus javnosti došla zbog slučaja Mirele Čavajde, a u kojoj trenutno eskaliraju sukobi između dijela zdravstvenih radnika i vodstva klinike.

Bolnica je to i u kojoj cijeli odjel ginekologije, svih 33 liječnika, i sve medicinske sestre imaju priziv savjesti, zbog čega žene ne mogu ostvariti svoja zakonska prava i odraditi ono što im je zajamčeno – pobačaj, piše Jutarnji.

Komentiraj