EPA/TONI ALBIR

ŠTO JE S BARCELONOM I POREZIMA? Nakon Messija, i Mascherano i Neymar pod istragom zbog utaje poreza

Nogometaš Barcelone Javier Mascherano optužen je po dvije točke da je prevario španjolsku poreznu upravu za više od 1,5 milijuna eura, javljaju u ponedjeljak svjetski mediji. Mascherano je navodno pokušao sakriti zaradu od svojih prava na fotografije koristeći tvrtke u SAD-u i Portugalu.

Sudac sada mora odlučiti treba li slučaj argentinskog reprezentativca ići na sud. 31-godišnji se veznjak Barceloni priključio iz Liverpoola u kolovozu 2010. godine za 23 milijuna eura, a optužen je da je španjolske vlast prevario za 587,882,01 euro u 2011. te 968,907,76 eura u 2012. godini.

Ured javnog tužitelja priopćio je kako je Mascherano ovog mjeseca platio novac koji duguje državi, zajedno sa 200 tisuća eura kamata. Lokalni mediji javljaju kako bi mu to moglo ići u korist, ako bude proglašen krivim.

Mascheranov suigrač u reprezentaciji i Barceloni, Leo Messi zajedno sa svojim ocem Jorgeom, uhvaćen je u sličnom slučaju koji uključuje zaradu od prava na fotografije. Demantirali su da su učinili nešto loše.

I Neymar pod istragom – zamrznuta mu imovina

A još se jedan Barcelonin dragulj nalazi pod istragom. Naime, brazilski je sud prošlog tjedna zamrznuo imovinu Neymara, njegovoj obitelji i povezanim tvrtkama u vrijednosti od oko 42 milijuna eura. Savezni sud u sao Paolu u petak je objavio kako je 23-godišnji nogometaš navodno ttajio gotovo 15 milijuna eura poreza između 2011. i 2013. godine.

Neymar je u Barcelonu iz Santosa prešao 2013. godine. Revizor je izjavio kako je Neymar prijavio da ima imovinu u vrijednosti samo 4,5 milijuna eura. Ali, ako plati što duguje, vrlo je vjerojatno kako će slavni nogometaš izbjeći zatvor. “Zakon u Brazilu nije prestrog. Samo mora platiti što duguje i vrlo je vjerojatno kako će biti oslobođen bilo kojih drugih kazni”, rekao je revizor.

Neymarov otac, ujedno i njegov menadžer, Neymar da Silva Santos, te je optužbe nazvao ‘nepravednima’. “Neymar nije partner u tim tvrtkama, pa ne može prijaviti imovinu koju ne posjeduje”, rekao je stariji Neymar dodajući kako brazilska porezna služba ‘ne razumije’ porezne obveze njegovog dina.

Komentiraj