ŠTO JE NACIONAL OTKRIO PRIJE DESET GODINA: Barišićev partner skriva isisane milijune: Ukradeni novci završili u građevini

Objavljeno u Nacionalu br. 807, 03. svibanj 2011.

Istražitelji USKOK-a smatraju da je dio novca koji je Mladen Barišić isisao preko Fimi-medije uložio u gradnju njegov partner Pavo Batinić

Nakon što su Uskok i Državno odvjetništvo u posljednje dvije godine otvorili istrage mnogih velikih korupcijskih afera, jedan od najtežih zadataka za istražitelje jest utvrditi gdje su nestali deseci milijuna kuna isisanog novca iz državnih poduzeća. Nacional je prije nekoliko dana doznao da istražitelji posljednjih mjeseci temeljito “češljaju” bivšeg ravnatelja carine i bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, a u toj su istrazi došli do neočekivanog otkrića: određeni dio isisanih milijuna Barišić je pokušao “oprati” tako što ih je ilegalno uložio u nekoliko građevinskih projekata na području Zagreba, a glavnu ulogu u tome prema nekim je navodima imao Barišićev dugogodišnji tajni poslovni partner, 53-godišnji Pavo Batinić.

On je preko tvrtki Kormax d.o.o., MB-Kormax d.o.o. i MB-Tehno d.o.o., u kojima je formalni ili neformalni suvlasnik uz svoju suprugu 45-godišnju Lucu Batinić, investirao goleme svote novca u izgradnju nekoliko urbanih vila te stambenih i poslovnih zgrada na širem području Zagreba, a porijeklo novca za te investicije nikad nije bilo sasvim razjašnjeno.

Osim svojih građevinsko-investitorskih poduzetničkih pothvata, Batinić je u više od jednog desetljeća našao vremena i za dodatni posao u državnoj službi: isprva se sredinom devedesetih zaposlio u nekadašnjoj Financijskoj policiji, 2001. prešao je u carinu, a posljednjih nekoliko godina proveo je na misterioznoj funkciji “pročelnika za protokol” u Središnjem uredu Carinske uprave.

Premda su o njegovoj povezanosti s Mladenom Barišićem među hrvatskim carinicima godinama postojala razna govorkanja, Pavo Batinić se na “radaru” istražitelja našao potkraj studenog prošle godine, kad je upravo on Mladena Barišića dočekao na izlasku iz remetinečkog pritvora i odvezao kući. To je ujedno bio prvi put da su fotoreporteri uspjeli snimiti kako Batinić uopće izgleda, jer je on za hrvatsku javnost dotad bio potpuno nepoznat. Isto tako nepoznat je bio i za mnoge hrvatske carinike koji ga nikad nisu vidjeli u uredima carine, ali su godinama potiho prepričavali da ga se itekako može sresti na – gradilištima skupocjenih zgrada u Zagrebu koja je obilazio u svom luksuznom mercedesu. Iako je sve donedavno bio poprilično visoko pozicioniran u hijerarhiji hrvatske carine, 53-godišnji Pavo Batinić je oduvijek bio velika nepoznanica svojim kolegama. Početak devedesetih navodno je proveo u inozemstvu, radeći kao gastarbajter u Njemačkoj ili Švicarskoj, i to u sektoru građevine. U Hrvatsku se, prema nekim izvorima, vratio sredinom devedesetih s nemalom ušteđevinom, pa su neki njegovi poznanici očekivali da će se posvetiti privatnom poduzetništvu, pogotovo zato što je navodno bio dobro povezan s nekim crkvenim krugovima koji su mu mogli omogućiti dobivanje građevinskih poslova na sakralnim objektima. U tom kontekstu spominje se i priča da je jedna od Batinićevih građevinskih tvrtki u jednom razdoblju sudjelovala i u građevinskim radovima na obnovi zagrebačke katedrale. Ipak, čak i uz poprilično zahtjevan privatni biznis, Batinić je, kako se čini, imao viška slobodnog vremena i za rad u državnoj službi: 1996. zaposlio se u tadašnjoj Financijskoj policiji, gdje je bio inspektor za područje Zagrebačke županije. Budući da je već i tad na posao dolazio luksuznim automobilom i odavao dojam imućnog čovjeka, njegovi tadašnji kolege nisu mogli shvatiti zašto se odlučio zaposliti u ne tako izdašno plaćenoj državnoj službi, a on je to često objašnjavao riječima: “Ja sam dosad puno zaradio sam, a sad se želim odužiti hrvatskoj državi.”

U Financijskoj policiji Batinić je radio sve do sredine 2001., kad je ona privremeno ukinuta. Otamo je potom u srpnju iste godine prešao u carinu, gdje je isprva raspoređen u Carinarnicu Zagreb. Prema Nacionalovim izvorima, sljedeće dvije godine bile su ključne za njegovo poznanstvo s Mladenom Barišićem, koji je u to vrijeme bio viši savjetnik u Carinskoj upravi, a od 2002. i šef HDZ-ova “odbora za marketing”. Kad je Mladen Barišić u siječnju 2004. imenovan za ravnatelja hrvatske carine, ubrzo je svog prijatelja Pavu Batinića povukao u Središnji ured. Ondje je Batinić dobio luksuzni ured na petom katu zgrade carine u Humboldtovoj ulici, blizu Barišićeva ureda, a formalno je imenovan na misterioznu funkciju “načelnika odjela za protokol”. Čak ni danas mnogi u hrvatskoj carini ne znaju što je točno Batinić radio i što je uopće bilo u opisu njegova radnog mjesta, ali to i tako nije bilo odveć važno jer ga zapravo baš i nisu viđali na radnome mjestu. Umjesto toga, Batinića su, čak i tijekom formalnog radnog vremena, zaposlenici carine znali viđati na gradilištima raznih luksuznih objekata po Zagrebu, na koja je dolazio crnim mercedesom s registracijskim pločicama ZG-0101-LB, pri čemu su se posljednje oznake u registraciji vozila najvjerojatnije odnosile na inicijale njegove supruge Luce Batinić. Upravo su to vozilo neki zaposlenici carine sredinom prošle godine zatekli i fotografirali i na gradilištu uvučene, luksuzne trokatne vile u zagrebačkoj Petrovoj ulici, za koju postoje glasine da je zapravo u neformalnom vlasništvu Mladena Barišića, a koja od njegova lanjskog uhićenja znakovito stoji prazna i neuseljena. Nakon što je Mladen Barišić lani razriješen s funkcije ravnatelja carine, ni Pavo Batinić nije ostao na svojoj funkciji pročelnika za protokol. Nekoliko mjeseci uoči Barišićeva uhićenja Batinić je formalno proveo na bolovanju, a prema posljednjim saznanjima, u međuvremenu je dobio premještaj u carinski odjela za trošarine, no posljednjih nekoliko dana Nacional nije uspio dobiti pouzdanu informaciju radi li on doista u tom odjelu ili je napustio državnu službu. Usporedno s radom u Financijskoj policiji i Carini, Pavo Batinić uspješno je vodio i svoj privatni građevinski biznis: njegova supruga Luca Batinić formalno je osnivač i direktorica tvrtke MB-Tehno d.o.o., sam Pavo Batinić donedavno je bio direktor tvrtke MB-Kormax građenje d.o.o., a s njima se neformalno povezuje i tvrtka Kormax d.o.o., koja je osnovana još 1992.

Premda nekima od tih tvrtki danas formalno upravljaju dvojica inženjera, Darko Koren i Damir Vugdalić, osim isprepletenosti bračnog para Batinić s različitim funkcijama unutar sve tri tvrtke, znakovito je i da su sve tri registrirane na jednoj te istoj adresi – Kalinovica 9 na zagrebačkoj Knežiji. No osim upravljačke i vlasničke funkcije u tim tvrtkama, Pavo i Luca Batinić nisu se odveć trudili prikriti da su u izgradnji različitih zgrada sudjelovali i – kao investitori. Tako se na internetskoj stranici tvrtke Kormax d.o.o. nalazi opsežan popis referentnih građevina koje je ta tvrtka izgradila, a u opisima su navedeni i investitori.

Tako je za stambenu zgradu na lokaciji Kalinovica 7 kao investitor navedena MB-Tehno d.o.o., tvrtka Batinićeve supruge, a prezime Batinić se kao investitor navodi uz još tri građevine: poslovnu građevinu u Trakošćanskoj 23, poslovnu građevinu na adresi Kalinovica te stambenu zgradu na Novoj cesti. Čak i ako je taj popis investicija Pave Batinića točan, potpun i ažuriran, i dalje je riječ o vrlo skupim, višekatnim građevinama koje su zahtijevale investicije vrijedne nekoliko desetaka milijuna kuna. Zbog toga ne začuđuje što su se za Batinićeve financijske konstrukcije odnedavno zainteresirali i mjerodavni istražitelji, koji rade na detaljnom utvrđivanju podrijetla njegove imovine. Naime, nevjerojatno je da bi dugogodišnji državni službenik tijekom svog mandata mogao legalno steći tako velike novčane iznose da po Zagrebu gradi višekatne poslovne zgrade. S druge strane, ako je do golemog novca došao radom u inozemstvu, trebao bi objasniti zašto se po povratku u Hrvatsku, umjesto privatnog biznisa za koji je imao potreban kapital, odlučio za ne tako izdašno plaćen rad u državnoj službi. Svi ti detalji naveli su istražitelje na sumnju da Pavo Batinić osim prijateljstva s Mladenom Barišićem godinama figurira i kao njegov tajni poslovni partner, odnosno da je Barišić možda tajni poslovni investitor u nekim Batinićevim građevinskim pothvatima. Da među njima dvojicom postoji veliko povjerenje u carini se spekuliralo godinama, pogotovo početkom 2009., kad je Mladen Barišić imao zdravstvenih problema, a upravo ga je Pavo Batinić odvezao u inozemstvo na jednu operaciju. Drugi pokazatelj njihove bliskosti bio je Barišićev izlazak iz pritvora 20. studenog prošle godine, kad ga je pred remetinečkim pritvorom, osim nećaka, dočekao i odvezao kući upravo Batinić. Isto tako, premda je otada Mladen Barišić na slobodi, to ne znači da istražitelji nisu nastavili raditi na razjašnjavanju afere Fimi-media, ali i svih ostalih afera, pogotovo na otkrivanju tijeka novca, odnosno na utvrđivanju koliko je zapravo novca isisano iz državnih tvrtki i gdje je taj novac sve završio. Samo preko marketinške agencije Fimi-media, čija je vlasnica Barišićeva bliska prijateljica Nevenka Jurak, u nekoliko godina iz državnih je tvrtki isisano nekoliko desetaka milijuna kuna, no točan iznos zapravo još nije poznat: u početku istrage spekuliralo se brojkom od 50 milijuna kuna, koja je narasla sve do 80 milijuna kuna, a prema nekim izvorima samo preko Fimi-medije u nekoliko godina izvučeno je više od 120 milijuna kuna.

Isto tako, prema dosad objavljivanim informacijama, od tog novca u tzv. crnim fondovima HDZ-a navodno je završilo oko 40 milijuna kuna, a zasad nije poznato gdje je onda završio ostatak – deseci milijuna kuna o kojima hrvatska javnost, barem zasad, još uvijek ne zna ništa. Valja pritom spomenuti i da je prije dva tjedna u Zagrebu uhićen i Ante Despot, zet Mladena Barišića, koji je tijekom svog dvogodišnjeg mandata u Upravi HEP-a reketario mnoge poslovne partnere, a još nije utvrđeno koliko je takvog novca na kraju završilo u rukama njegova punca Mladena Barišića.

Dio novca, posve sigurno, utrošen je na Barišićev dugogodišnji skupocjen način života, dok je, iz perspektive svih afera, zanemarivo malen dio novca pronađen prilikom pretraživanja stanova u kojima žive Barišić i Despot. Daljnjom istragom “pročešljani” su i Barišićevi bankovni računi u Hrvatskoj, a za ostatkom milijuna traga se i u inozemstvu. No osim tih istraga, koje bi dale nedvosmisleni odgovor na pitanje gdje je završio novac iz državnih poduzeća, istražitelji već neko vrijeme mnogo pozornosti posvećuju i mogućnosti da je Mladen Barišić goleme svote koje su prolazile kroz njegov ured potajno usmjeravao i u naoko legalne građevinske investicije nekih svojih prijatelja. U tom kontekstu najsumnjiviji je upravo njegov bliski prijatelj Pavo Batinić.

Komentiraj

Source:Plamenko Cvitić