Što je ‘Mica Maca’, ključni Sanaderov čovjek za medijske operacije, otkrio USKOK-u i što je mutio s Kutlom

Bivši glasnogovornik Sanaderove vlade Ratko Maček, kojeg je Vrhovni sud oslobodio krivnje u aferi Fimi media, novcem iz crnog fonda kupovao je u ime Sanadera medijske kuće, a onda se pod kodnim imenom ‘Mica Maca’ pojavio u Kutlinoj radijskoj hobotnici

Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade u vrijeme premijera Ive Sanadera, kojeg je prošlog tjedna Vrhovni sud oslobodio krivnje u aferi Fimi media, bio je uz nekadašnjeg glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka jedan od ključnih svjedoka koji je svojim svjedočenjem zapravo potvrdio navode USKOK-a protiv Ive Sanadera i HDZ-a. Maček je bio jedan od najpovjerljivijih ljudi Ive Sanadera, čovjek zadužen za njegove najtajnije i najosjetljivije operacije, a neke od njih odnosile su se i na kontroliranje, ali i kupovinu medija. Upravo o tim okolnostima Maček je svjedočio na sudu jer je on bio osumnjičen da je novcem iz crnih fondova, u ime Sanadera, izravno sudjelovao u operaciji kupovine Osječke televizije i Hrvatskog lista iz Zadra.

No Maček nije svjedočio samo o tome, već je USKOK-u detaljno opisivao i detalje o tome kako je Sanader iz Italije naručivao skupa odijela te tvrdio da su u središnjicu stranke, svaki mjesec od 2003., dolazili krojači iz Italije koji su donosili gotova odijela za Sanadera i istodobno uzimali mjere za nova. To je potkrijepilo iskaz HDZ-ova rizničara i bivšeg šefa Carine Mladena Barišića koji je tvrdio da je Sanader odijela plaćao po 3000 eura – dakle, gotovo cijelu svoju mjesečnu plaću dao bi za jedno odijelo.

Međutim, Maček nije imao saznanja samo o odijelima već i, primjerice, o luksuznim Sanaderovim satovima. Kad je tjednik Nacional u siječnju 2007. otkrio cijelu Sanaderovu kolekciju procijenjenu na 150 tisuća eura, upravo je Maček bio zadužen za “peglanje” te priče u javnosti.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 2007. godine, na sastanku u središnjici HDZ-a sa suradnicima među kojima su Bianca Matković i tadašnji glasnogovornik Vlade Ratko Maček. FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ono što je posebno intrigantno je činjenica da je Maček u medijskim operacijama nastavio sudjelovati i samostalno, nakon što je Sanader završio u pritvoru. Upravo on bio je jedna od ključnih figura u Kutlinoj radijskoj hobotnici i jedan od tajnih vlasnika radijskih udjela. Još 2011. upravo se o Mačeku spekuliralo kao o potencijalnom novom vlasniku Radija 101, ali je on to tada demantirao. Novi dokumenti koje je nedavno objavio Nacional sugeriraju da je Maček imao puno značajniju ulogu u prebacivanju netransparentnog vlasništva nad radijskim postajama no što je to do sada bilo poznato. Budući da je riječ o medijskim operacijama u kojima se spominju iznosi od više milijuna kuna, postavlja se pitanje odakle Mačeku toliki novac. I je li on u tim operacijama, koje su očito započele još mnogo ranije no što se do sada mislilo, sudjelovao uistinu u svoje ime, ili u ime neke druge osobe – možda u početku čak i u ime Ive Sanadera?

A upravo je Mačekovo svjedočenje za Sanadera bilo jedno od presudnih.

Maček danas pokušava banalizirati cijeli situaciju i prikazati se kao nebitni svjedok. Za N1 televiziju dan nakon objave presude Vrhovnog suda izjavio je:

“Branio sam se još od početka istrage pa do kraja potpuno isto – istinito i točno, a Vrhovni sud to je jučer potvrdio.” Dodao je da je ponosan “jer u svim pritiscima koji su se događali kad je cijeli taj proces nastajao nisam nikoga niti lažno teretio niti sam bilo kome radio zlo svojim svjedočenjem”.

“Branio sam se isključivo istinom, a ona je jučer i potvrđena i to je ono što je za mene i moju obitelj najvažnije”, rekao je Maček.

Na poziv Nacionala da dodatno prokomentira presudu i svoju ulogu u aferi Fimi media, ali i ulogu u procesima kupnje pojedinih medija u vlastitom aranžmanu, porukom SMS-a odgovorio je da je na putu sljedećih 10-ak dana.

Maček je prve iskaze u slučaju Fimi media dao u ožujku, a potom i u studenome 2011. godine. Njegovo svjedočenje trajalo je gotovo više od tri i pol sata.

Ratko Maček bio je ključna osoba HDZ-ovih kampanja u vrijeme Ive Sanadera, a USKOK-u je dao i vrijedne informacije o luksuznom životnom stilu premijera koji je iz Italije naručivao odijela po mjeri. FOTO: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Maček je u tom predmetu bio jedan od osumnjičenih. Računovotkinja stranke Branka Pavošević, također optužena u toj aferi, teretila je Mačeka da je osobno donosio novac u stranku i da je po njegovu nalogu vršila određene isplate. Također je tvrdila da je on osobno naložio umanjivanje službenih brojki o potrošnji u izbornim kampanjama. Jedna od glavnih točaka optužnice protiv Mačeka bila je da je on s oko 400 tisuća eura iz Sanaderova crnog fonda vodio akciju kupovanja Osječke televizije i zadarskog Hrvatskog lista. Maček je prvom ispitivanju, u ožujku 2011., u USKOK-u navodno izjavio da nije imao razloga sumnjati da je novac koji je on donosio u stranku po nalogu Sanadera zapravo bio novac izvučen iz državnih poduzeća te da s obzirom na autoritet Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića nije ni mogao pitati o porijeklu novca. Kako je pisao Jutarnji list u to vrijeme, oko kupnje Hrvatskog lista iz Zadra, Maček je svjedočio da ga je Sanader pozvao i tražio da organizira kupnju te niskotiražne desničarske novine jer ga je “poražena struja HDZ-a”, na čelu s Markicom Rebićem, sustavno napadala. Kad je riječ o cijeni, Maček se malo izmotavao rekavši da mu je Sanader “vjerojatno spomenuo” i cijenu od 416.000 eura te prepustio da dogovori detalje. Maček je tvrdio da mu je Sanader rekao da će dogovoreni iznos donijeti rizničar Mladen Barišić. Maček po svemu sudeći nije sudjelovao samo u kupnji, već i u kompletnoj poslovnoj transakciji koja je uključivala stvaranje paravana lažnog vlasnika, što je dio za koji je bio zadužen odvjetnik Pero Lozica. No Maček je bio detaljno upućen u sve detalje, a kad je transakcija završena, o svemu je informirao Sanadera.

Da je Ratko Maček bio glavni Sanaderov čovjek za medijske operacije naveo je u svom iskazu i bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, koji je svjedočio kako su se uoči izbora 2007. godine kupovali mediji sredstvima iz crnog fonda HDZ-a i kao glavnog za te operacije naveo je upravo Mačeka.

Kao jednu od ključnih operacija u kojoj je sudjelovao i Maček, Barišić je naveo kupovinu Osječke televizije, a spominjao je iznos od 300 tisuća eura. Ta je televizija Sanaderu bila važna jer je jedina mogla oponirati Slavonskog televiziji koja je bila pod utjecajem Sanaderova političkog protivnika Branimira Glavaša.

 

Dok je istraga o Fimi mediji još trajala, ime Ratka Mačeka spominjalo se u kontekstu preuzimanja Radija 101. On je to demantirao. No u Kutlinim dokumentima njega se navodi kao jednog od tajnih partnera

 

Aferu s kupovanjem medija otkrio je krajem 2010. Večernji list, a Maček je tada tvrdio da Barišić bezočno laže.

“S Osječkom televizijom nisam imao baš nikakve veze, a s Hrvatskim listom imam utoliko što sam, kada su se te novine prodavale, povezao odvjetnika i Ivicu Marijačića”, rekao je tada Maček za Večernji list. Istovremeno se otkrilo i da je postojao dogovor s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem o televiziji Z1 da on i HDZ po pola dijele upravljačka prava.

Zanimljivo je da se još tada, početkom 2011. dakle usred izbijanja afere Fimi media i istrage USKOK-a, Ratko Maček spominjao kao potencijalni kupac Radija 101. On je tada te informacije javno opovrgavao.

Međutim, u novim otkrićima do koji je došao Nacional u jednom drugom slučaju, onom o radijskoj hobotnici i bitki između Miroslava Kutle i Zorana Pripuza oko vlasništva nad mrežom radijskih postaja, isplivalo je upravo ime Ratka Mačeka.

Miroslav Kutle potpisao je s Ratkom Mačekom 18. siječnja 2013. sporazum o izlasku iz tajnog partnerstva i isplatio mu 500 tisuća eura. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Nacional je u kolovozu otkrio kako je izgledala mreža tajnih suvlasništva nad radijskim postajama koje su za Miroslava Kutlu držali njegovi skriveni partneri, kao i prepisku iz koje se vidjelo da je plan za otimanje Radija 101 skovan još prije deset godina i da je u njemu sudjelovao i Ratko Maček. Upravo zbog činjenice da je taj plan skovan još prije 10 godina, praktički prije uhićenja Ive Sanadera, moguće je sumnjati je li Maček u tim operacijama u početku sudjelovao u nečije tuđe ime.

Opsežna prepiska, kao i niz dokumenata i ugovora koje je objavio Nacional plastično oslikavaju razmjere hobotnice u velikom dijelu hrvatskih medija, prije svega u mreži radijskih postaja oko koje je trajao (i još uvijek traje) bespoštedni rat između glavnih aktera – odbjeglog HDZ-ova tajkuna s početka devedesetih Miroslava Kutle, njegova svojevremenog partnera Jurja Hrvačića, poduzetnika i nedavnog dobitnika nove koncesije na frekvenciju Radija 101 Ivana Jurića Kaćunića te utjecajnog PR-ovca, nekadašnjeg glasnogovornika vlade i HDZ-a Ratka Mačeka. Mačekova uloga dosad je bila relativno nepoznata i skrivena, a Nacional je objavio i sporazum koji je on 2013. u Banjoj Luci sklopio s Miroslavom Kutlom kojim je, po svemu sudeći, Maček do kraja isplaćen te je prestao biti dijelom te klike i ortačkog miljea koji se u međusobnim ugovorima i protokolima služio šiframa i kodnim imenima. Dokumenti su često bili izrađeni u samo jednom primjerku i povjereni “osobi od zajedničkog povjerenja”, a to je u nekim slučajevima bio upravo Ivan Jurić Kaćunić.

Ratko Maček u tim je dokumentima bio označen pod šifrom Mica Maca.

Dokumenti bi mogli biti dragocjeni za istražitelje ako odluče rasvijetliti odnose u nizu hrvatskih medija, eventualno kršenje propisa o koncentraciji vlasništva, ali i novčane tijekove u biznisu čija se vrijednost procjenjuje na više desetaka milijuna eura.

Ratko Maček bio je u aferi Fimi-media osumnjičen uz Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Branku Pavošević i Nevenku Jurak, ali je tvrdio da nije znao da je novac koji mu je nosio Barišić iz crnog fonda. FOTO: Davor Visnjic/PIXSELL

Juraj Hrvačić, Miroslav Kutle, Ratko Maček i Ivan Jurić Kaćunić – označeni kao Partneri A, B, C i D – u kolovozu 2011. godine u Ljubuškom su potpisali “Protokol o partnerskoj suradnji i poslovnim odnosima” kojim su precizno definirali svoje odnose te utvrdili vlasničku strukturu, obveze, ciljeve, prioritete i način raspodjele dobiti iz radijskog biznisa. Kao “primarna društva” naveli su Totalni radio, Ekspres radio i Media servis te da u svakome od njih Hrvačić, Kutle i Maček drže po 30 posto udjela, a Jurić Kaćunić 10 posto. “Tako utvrđena vlasnička struktura odgovara stvarnom stanju i željama poslovnih partnera. Istodobno, poslovni partneri su suglasni u tome da javno prikazane vlasničke strukture odgovaraju isključivo nominalnom stanju te da ih kontroliraju putem trećih osoba”, stoji, između ostalog, u ovom protokolu. U njemu je poimence pobrojeno još 12 lokalnih radijskih postaja nazvanih “sekundarnim društvima”, u kojima oni također imaju svoje udjele, ali su one, barem u tom trenutku, imale javno i realno prikazane stvarne vlasnike. “Glavni je strateški cilj poslovnih partnera široko zauzimanje radijskog prostora na teritoriju Republike Hrvatske i regije”, stoji dalje u protokolu, u kojemu se potom najavljuju budući poslovni pothvati. Kao ključno se izričito navodi stjecanje prevladavajućeg utjecaja u dvama medijima, Radiju Dalmaciji i Radiju 101.

Ratko Maček, nekad iznimno utjecajan glasnogovornik vlade i HDZ-a i vrlo blizak suradnik bivšeg premijera Ive Sanadera, u pothvatu pokušaja preuzimanja kompletnog radijskog tržišta imao je, po svemu sudeći, vrlo konkretnu ulogu: u protokolu koji Nacional također posjeduje eksplicitno je navedeno da “Mici Maci” pripada 15 posto vlasništva u Totalnom radiju, Ekspres radiju, Media servisu i Media mixu.

Dana 18. siječnja 2013. on je u Banjoj Luci potpisao s Miroslavom Kutlom sporazum o izlasku, za što je dobio 500.000 eura u gotovini, a Kutle potvrđuje da će s Mačekova stana u Zagrebu skinuti zalog na čak dva milijuna eura, upisan kada su uzimali kredit za zajedničke poslovne pothvate. Dodatno, Maček se obvezao da će u svom budućem radu i poslovanju “štititi interese Miroslava Kutle” i da nikada nikome neće otkriti prilike i okolnosti njihovih dotadašnjih poslovnih odnosa. “Stranke označavaju sadržaj ovog sporazuma tajnim te se pod prijetnjom kaznenopravnih i materijalnih posljedica za kršenje njegove tajnosti, obvezuju čuvati njegov sadržaj od dostupnosti trećim osobama”, potpisali su Kutle i Maček te dogovorili globu od 100.000 eura za svako pojedino kršenje odredbi sporazuma. Taj dokument sastavljen je u samo jednom primjerku i povjeren na čuvanje “osobi od povjerenja” – a to je upravo Ivan Jurić Kaćunić, dobitnik koncesije za Radio 101 koji se danas žali da mu se “beskrupulozno ruši dignitet” te zaziva “pobjedu istine i dostižnost prava i pravde”.


Od varaždinskog dopisništva do najbližeg premijerova suradnika

Ratko Maček postao je 2002. glasnogovornik HDZ-a. Do tada je bio šef varaždinskog dopisništva HTV-a. Sanaderovom pobjedom na parlamentarnim izborima 2003. godine, Maček je postao glasnogovornik vlade i na toj poziciji ostao je do 2007. Tada je osnovao marketinšku agenciju i nastavio Sanadera savjetovati tim putem. Kasnije su im odnosi zahladili.

Komentiraj