Što je hibridni rat i vodi li se on u Hrvatskoj?

Nacional

Što je točno hibridni rat? Vodi li se on i u Hrvatskoj? Koji su mu ciljevi? – Pitanja su to na koje su odgovore pokušali dati državni tajnik u MUP-u Robert Kopal, stručnjak za sigurnost i dekan Veleučilišta VERN Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost i obrambenu politiku Marinko Ogorec i komunikacijski stručnjak Krešimir Macan u sinoćnjoj emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a.

Robert Kopal dao je nekoliko definicija hibridnog rata. Po jednima, to je korištenje propagande, dezinformacija, hakerskih napada i informacijskog ratovanja da bi se ostvario neki politički, ekonomski i drugi ciljevima. Po drugima to je osmišljen, nadziran i centraliziran skup aktivnosti, otvoren ili prikriven, s kombinacijom vojnog i nevojnog djelovanja. Treća definicija je da je to kombinacija specijalnog rata i korištenja interneta.

Kopal je rekao da je jednako problem plasiranje dezinformacija od strane političara u javnih prostor, ali da ti isti političari govore istinu koja se iskrivljuje. Spomenuo je da se teorije zavjere brže razvijaju na društvenim mrežama.

Krešimir Macan spomenuo je operaciju Opera iz 1991.godine u kontekstu specijalnog rata, kada se sve činilo da se stvori priča o Hrvatskoj kao nasljedniku NDH. “Vladalo je ludilo i nitko nije znao što je, a što nije istina. Političari danas govore o hibridnom ratu jer je to pomodno”, smatra Macan. Macan je objasnio i kako lažne vijesti funkcioniraju na Facebooku te na koji način živimo u virtualnim “komorama“ sa svojim istomišljenicima, a istaknuo je i kako kako hrvatski mediji često prenose informacije bez da ih provjere.

Vlatko Cvrtila smatra da se više radi o hibridnom djelovanju nego ratovanju – djelovanju preko medija, lažne vijesti, dezinformacije i slično. “Hibridno djelovanje uvijek ima strateške ciljeve stvaranja utjecaja ili preusmjeravanja političkih procesa. Današnji medijski kontekst u Hrvatskoj, procesi u društvu, nepovjerenje u institucije stvaraju dobru atmosferu za prihvaćanje dezinformacija koje mogu imati određeni strateški utjecaj”, rekao je Cvrtila poručujući kako ne smijemo sve proglasiti hibridnim djelovanjem.

Marinko Ogorec objasnio je da se hibridni rat vodi tako da postoje određeni dezinformacijski sustavi koji šire sumnje i na taj način ostvaruju određene ciljeve. Spomenuo je kako je instrumentalizacija manjina isto jedan od tehnika u tome smislu. “Strategija nacionalne sigurnosti ne spominje detaljno ovaj problem”, rekao je Ogorec.

Komentiraj