Stjepan Šterc: ‘Nije Šeks zaslužan za 10 izbornih jedinica, već jedan drugi HDZ-ovac’

Sveučilišni nastavnik i demograf Stjepan Šterc odgovara na optužbe da je na inicijativu Vladimira Šeksa 1999. kreirao izborne jedinice koje je danas Ustavni sud proglasio neustavnim te je od Sabora zatražio njihovu hitnu izmjenu

Nakon što je Ustavni sud ponovo poslao novo upozorenje Saboru da treba preurediti izborne jedinici kako bi se u njima osigurala ravnopravnost registriranih birača po izabranom saborskom zastupniku, jer bi u suprotnom, kako je naglasio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, to „utjecalo na ustavnost izbora“, razgovarali smo sa sveučilišnim nastavnikom i demografom Stjepanom Štercom. Šterc je bio glavni kreator postojećih 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 saborskih zastupnika. Danas, nakon dva popisa stanovništva, onog iz 2011. godine, kao i novog iz 2021. godine, u čak osam izbornih jedinica nadmašeno je zakonsko odstupanje od plus-minus pet posto birača po izabranom saborskom zastupniku. Po Štercu, neustavnost postojećih izbornih jedinica posljedica je i odsustva demografske politike. Stjepan Šterc proveo je 44 godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu na katedri za geografiju, a nakon odlaska u mirovinu nastavio je raditi kao sveučilišni nastavnik na Hrvatskim studijima. Kako je rekao u razgovoru za Nacional, to mu dozvoljava zakon, da nakon odlaska u mirovinu radi 50 posto radnog vremena. Na Hrvatskim studijima osnovao je Studij demografije i hrvatskog iseljeništva, a i pročelnik je istoimenog odsjeka na tom fakultetu. Šterc je maturirao u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji u vrijeme kada je ona bila smještena u današnjem muzeju Mimara.

NACIONAL: Sudjelovali ste 1999. godine u kreiranju 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 saborskih zastupnika. Kreirali ste ih tako da se i dio Zagreba našao u istoj izbornoj jedinici s Novim Vinodolskim u Primorsko-goranskoj županiji. Međutim, Ustavni sud nedavno je zaključio da su te izborne jedinice neustavne, a ako se i sljedeći izbori održe po njima i ti bi izbori mogli biti neustavni. Osjećate li se krivcem za takav potencijalni rasplet?

Krivcem za što?…

Komentiraj