Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

STJEPAN MESIĆ ‘Saborski zastupnici pokazuju zaprepašćujuće neznanje’

Stjepan Mesić žestoko je napao zastupnike koji su smanjili proračun njegovu uredu

Nakon što su saborski zastupnici iz redova vladajuće koalicije u raspravi o proračunu za ovu godinu prvo predložili, a potom i prihvatili amandman o smanjenju sredstava za Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, on se pismom obratio predsjedniku Sabora Željku Reineru i svim zastupnicima 8. saziva Hrvatskog sabora. Nacional je dobio na uvid to pismo u kojem Mesić objašnjava funkciju svog ureda, ali se i obračunava s onim zastupnicima koji su glasali da se za 600 tisuća kuna smanje sredstva njegovu uredu.

“Svrha je uspostavljanja Ureda bivšeg Predsjednika RH, najkraće rečeno, bila da se čovjeku koji je obnašao najvišu funkciju u državi, bez obzira na to tko je on, omogući da nastavi s korištenjem svojih tijekom mandata uspostavljenih i razgranatih kontakata širom svijeta, ali i s aktivnošću u Hrvatskoj, kako bi pomogao promicanju ugleda Republike Hrvatske te prodoru hrvatskoga gospodarstva na strana tržišta, kao i privlačenju stranih investicija u Hrvatsku“, napisao je Mesić na početku pisma Reineru i ostalim zastupnicima u Saboru. U nastavku pisma žestoko se obrušio na one koji su se zalagali za smanjenje proračuna njegova ureda.

“O svakome od inozemnih posjeta bivšeg predsjednika, kao i o njegovim javnim istupanjima u tim prilikama, veleposlanici RH u dotičnim zemljama šalju izvješća Uredu predsjednice, Vladi, Saboru, MVEP-u i na brojne druge adrese, tako da su svi ti podaci dostupni svakome zainteresiranome unutar institucija vlasti, pa tako i saborskim zastupnicima koji pokazuju zaprepašćujuće neznanje o aktivnostima bivšeg šefa države“, stoji u Mesićevu pismu u čijem nastavku bivši predsjednik navodi kako je hrvatskim gospodarstvenicima omogućio poslove u Iranu, Kini, Turkmenistanu, Kataru i mnogim drugim državama.

Komentiraj