FaH

STIŽU SVAKODNEVNO: Izbjeglička kriza ne jenjava

Oko 8000 izbjeglica ušlo je iz Mađarske u Austriju u četvrtak i novih 3600 do petka ujutro te se priljev nastavlja, kao i u Makedoniji u koju je od četvrtka poslijepodne ušlo 7600 izbjeglica, uglavnom Sirijaca, prema podacima policije i Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice.

Austrijska policija zatvorila je autocestu A4 blizu granice s Mađarskom iz sigurnosnih razloga jer deseci migranata pješače put Beča, rekao je glasnogovornik istočne austrijske pokrajine Burgenland.

Stotine pješače sredinom ceste u petak ujutro, prenosi dopisnik Reutersa. “Oko 1500 ljudi provelo je noć na otvorenom”, rekao je policijski glasnogovornik iz Burgenlanda. Vlasti su zakupile 30 autobusa i nastoje ukrcati ljude “kako bi oni nastavili put”, dodao je.

Mađarska je dovezla desetke tisuća izbjeglica do austrijske granice prošli tjedan, a većina ih je nastavila vlakom do Njemačke te prema drugim europskim zemljama.

Mađarska je najavila u petak da je mobilizirala 3800 vojnika kako bi pojačala granicu prema Srbiji. “Njihova je prvotna zadaća gradnja ograde”, najavio je ujutro ministar obrane Istvan Simicsko.

Mađarska želi ubrzati radove kako bi 175 kilometara dugu granicu sa Srbijom učinila nepropusnom. No unatoč prvim bodljikavim žicama 3601 migrant uspio je ući u Mađarsku u četvrtak, što je novi rekord, a prethodni je bio u srijedu: 3321 osoba, objavila je policija u petak.

Austrijska državna željeznica u četvrtak je otkazala vlakove iz Mađarske jer je pretrpana brojem migranata koji su krenuli put Njemačke.

U Makedoniji je jednako obiman val izbjeglica. Njih 7600, uglavnom Sirijaca koji bježe od građanskog rata, ušlo je iz Grčke od 16 sati u četvrtak do 6 sati ujutro u petak, rekla je predstavnica UNHCR-a.

Po svim pokazateljima priljev se nastavlja, jer grčki trajekti prebacuju izbjeglice s otoka na koje su se iskrcali, do Atene odakle nastavljaju prema Makedoniji.

“Imamo obavijesti grčkih kolega da novi autobusi stižu”, rekla je Alexandra Krause iz UNHCR-a.

Komentiraj