STIŽU SUPER OLUJE Grisogono: Kao da smo na velikim kolima i idemo na giljotinu. Samo je pitanje…

Autor:

18.05.2017., Zagreb - Prof. dr. sc. Branko Grisogono, jedan od vodecih hrvatskih klimatologa. r"nPhoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Klimatolog i fizičar prof. dr. sc. Branko Grisogono, profesor dinamičke meteorologije na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu u emisiji Briefing istaknuo je da je lipanj poznat po čestim izmjenama vremena i klimatološko-statistički gledano ima najveći broj dana s pljuskovima, grmljavinom i sijevanjem, ali i naglasio da nas čekaju super oluje.

“Ljeto počinje sramežljivo. Od četvrtka popodne kreće privremeno smirivanje vremena, a tek ćemo vidjeti što će biti u drugoj polovici lipnja. Nagle izmjene vremena su vrlo moguće i sve su češće”, rekao je Grisogono i dodao da raste vjerojatnost za super oluje poput one koja je 19. srpnja prošle godine poharala Zagreb.

“I Hrvatska se nalazi u području rizičnom od poplava koje se dogode svakih nekoliko godina i na njih se moramo pripremati. Moramo provjeravati brane te prirodne i poluprirodne retencije poput Lonjskog polja. Nadam se da Hrvatske vode to rade. Sustavi obrane od poplave stari 50 ili 200 godina su građeni po ondašnjim standardima, a klima se promijenila. Moramo očekivati da će vodotoci morati u kraćem vremenu progutati sve veću količinu oborina. Intenzitet oborina se povećava iako će možda godišnje u Hrvatskoj biti 5 do 10 posto manje kiše. No, intenziteti će biti žestoki“, predviđa Grisogono koji smatra da je za ovo što se događa s vremenom odgovoran čovjek zbog pretjeranog asfaltiranja, betoniranja proizvodnje plinova staklenika i nemarnog ponašanja prema prirodi, piše Jutarnji.

VRIJEME NEVREMENA Nakon El Nina stiže opaka i hladna La Nina, sa sušama i poplavama

Svaki od zadnjih deset mjeseci je na svijetu bio najtopliji od kada postoje mjerenja. To je, istaknuo je, serija bez presedana. “U travnju smo imali temperature od 25 stupnjeva koje su prikladnije lipnju. Promjene su žestoke, idemo iz krajnosti u krajnost jer je priroda energetski nabildana porastom temperature”, naglasio je Grisogono koji se boji da ćemo izgubiti klasična četiri godišnja doba.

Posebno zabrinjavajućim smatra porast noćnih temperatura koje nemaju veze sa sunčevim zračenjem. Naglasio je da je i ove godine možemo očekivati vrele noći u kojima se temperature ne spuštaju ispod 30 stupnjeva što ugrožava bioraznolikost jer se biljke i životinje ne mogu opustiti i odmoriti – one nemaju klima uređaje.

“Situacija u Europi i u svijetu nije dobra. Vidimo i kako se ponašanju i naši političari koji o vremenu i klimatskim promjenama govore samo zbog svojeg političkog opstanka. Više je ratova. Ovo stoljeće će zasigurno biti stoljeće vode zbog koje će se ratovati. Nedostatak pitke vode je i jedan od najvažnijih razloga velikih migracija”, istaknuo je Grisogono.

ŠTO NAS ČEKA OVOG LJETA? ‘Poljoprivrednici bi bili jako sretni da počnemo razgovarati o protugradnoj obrani’

Kad bi se sutra drastično smanjila emisija CO2, atmosferi bi za oporavak trebalo oko 20 godina, no oceani imaju pamćenje duže od tisuću godina i nastavili bi se zagrijavati. Međutim, emisije plinova staklenika su i dalje iz godine u godinu sve veće. “Kao da smo na velikim kolima i idemo na giljotinu. Samo je pitanje tko sjedi naprijed, a tko pozadi. Neke bogatije europske zemlje se trude provoditi zelene politike, ali njihovi stari automobili završavaju kod nas, u Albaniji, Grčkoj, Africi… Na Mediteranu, gdje živi nekoliko stotina milijuna ljudi, možemo očekivati sve više suša jer je tu porast temperatura zraka veći nego u ostatku Europe. Sve više se betonira, jačaju promet i turizam i sve je više ljetnih požara”, rekao je.

Grisogono je naglasio da je hrvatsko vatrogastvo je jako napredovalo, a radi se i na pošumljavanju. Podsjetio je da prošlog ljeta nije bilo mnogo velikih požara jer je u proljeće bilo dosta kiše koja je ovlažila tlo. Nada se da bi nas i ove godine kišoviti lipanj mogao spasiti od požara u srpnju i kolovozu.

Komentirao je i sustav obrane od tuče. Ravnatelj DHMZ-a Ivan Guttler nedavno je rekao da su protugradne rakete i generatori štetni i neučinkoviti, a Hrvatska je jedina u EU koja zasijava oblake srebrovim jodidom.

“Nažalost, slažem se s Guttlerom. Nema učinkovite zaštite od jake tuče. Mogu se postaviti skupocjene mreže iznad usjeva i više ih osiguravati kod osiguravajućih kuća koje uglavnom idu za profitom i od njih ne očekujem veliku pomoć dok im političari ne narede da odriješe kesu. Srebrov jodid je neučinkovit jer se zasijavanjem djeluje samo na jednu komponentu olujnog oblaka, a to je njegova mikrofizika koja određuje hoće li led biti sitan ili krupan. Ali mi ne znamo kako se oblak razvija, on je poput zvijeri, reptila, dinosaurusa koji u sebi može imati stotine milijuna tona vode i mi ne znamo kada i kamo opaliti raketu. Ovakvim ispaljivanjem raketa možemo prouzročiti još više tuče”, zaključio je Grisogono.

PROTUGRADNA OBRANA Glavni ravnatelj DHMZ-a: Zasijavanje oblaka srebrovim jodidom je neučinkovito, ponavljat ću ovo…

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.