Pogledajte stanje koronavirusa po hrvatskim županijama

Jučer smo u Hrvatskoj imali 2890 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše dosad. Broj aktivnih slučajeva sada iznosi ukupno 15.567. Među njima je 1307 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata. Preminule su 34 osobe, a danas su počeli pristizati podaci u posljednja 24 sata.

Grad Zagreb: 575 novih slučajeva

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježeno 575 novozaraženih osoba, trenutno je 3594 aktivnih slučajeva, a umrla je jedna korisnica doma za starije, objavio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a za protekli dan je 575. Također, epidemiolozi Zavoda u protekla 24 sata obavili su 1203 testiranja, od čega su 453 nalaza bila pozitivna.

Epidemiolozi su uspješno kontaktirali 673 osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 746 osoba.

Od 673 obrađenih pozitivnih osoba, 277 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 245 osoba su kontakti pozitivnih, četiri su osobe doputovale iz BiH i Ukrajine, 27 su štićenici ili djelatnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi, a za 55 osoba obrada je još u tijeku.

Kod šest osoba moguća je izloženost na radnom mjestu, a kod tri osobe tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama. Dvadeset i troje djece školske dobi u obradi je kod liječnika školske medicine.

Kod tri osobe moguća je izloženost tijekom izlazaka i ostalih društvenih i obiteljskih okupljanja. Liječnici obiteljske medicine završili su obradu za 30 osoba.

U devet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i jednoj ustanovi za obrazovanje osoba s posebnim potrebama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 29 korisnika, sedam zdravstvenih djelatnica i jedne nezdravstvene djelatnice.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 17 učenika, tri nastavnika i jednog pomoćnika u nastavi osnovnih škola te 13 učenika i dva nastavnika srednjih škola.

Mjera samoizolacije određena je za 356 učenika i 13 nastavnika osnovnih te 231 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 17 osoba.

Zagrebačka županija: 204 nova slučaja

U Zagrebačkoj županiji tijekom protekla 24 sata potvrđeno je 204 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Ozdravilo je 177 osoba. Trenutno je aktivno 2348 slučajeva.

Samoizolacija je propisana učenicima četiri razreda osnovnih škola te za dva razreda srednjih škola. U jednom domu za starije sa zaprešićkog područja pozitivno je devet štićenika, a epidemiološka obrada je u tijeku.

Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB Dubrava, opisao je na što nalikuje rad u bolnici čije je vođenje preuzeo u kritičnim trenucima zdravstvenog sustava.

Krapinsko-zagorska županija: 122 nova slučaja

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata potvrđena su 122 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novozaraženih, njih 11, je s područja grada Krapine, a po deset je iz Oroslavja i Stubičkih Toplica.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze na području Krapinsko-zagorske županije trenutno iznosi 1.092, a u samoizolaciji je 813 osoba.

Karlovačka županija: 32 nova slučaja

U Karlovačkoj županiji potvrđena su 32 nova slučaja covida-19, a među njima je i devet korisnika te tri zaposlenika jednog obiteljskog doma za starije, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od ostalih 20 oboljelih 12 je iz Karlovaca, po dva su iz Ozlja i Ogulina te po jedan iz  Draganića, Tounja, Vojnića i Žakanja.

Na bolničkom su liječenju 64 pacijenta, 44 u Karlovcu i 20 u Ogulinu.

U Karlovcu je jučer primljeno devet novih pacijenata, a osam ih je otpušteno, te je jedan pacijent na respiratoru.

U Karlovačkoj županiji je u samoizolaciji 677 osoba, od kojih 42 djelatnika u karlovačkoj bolnici i 21 djelatnik Opće bolnice u Ogulinu. Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 1553 osobe, a 27 ih je umrlo.

Varaždinska županija: 237 novih slučajeva

U Varaždinskoj županiji je u protekla 24 sata utvrđeno 237 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite, uz napomenu da u Hrvatskoj ta županija sada ima najveći broj slučajeva zaraze u sedam dana na 100.000 stanovnika.

Na bolničkom liječenju ukupno je 112 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 70 osoba na odjelu infektologije u Varaždinu, 15 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a 27 u Klenovniku. Umrla je osoba starije životne dobi, pozitivna na  covid-19, koja je bolovala i od drugih teških popratnih bolesti.

Iz Stožera su priopćili i da su tijekom posljednjih tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentirana ukupno 1372 nova slučaja zaraze, čime je sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika dostigao brojku 810.

„Ovime smo na žalost postali županija s najvećim brojem slučajeva zaraze koronavirusom unutar 7 dana na 100.000 stanovnika na području Republike Hrvatske”, upozorili su.

Od početka pandemije do danas, u Varaždinskoj je županiji evidentiran ukupno 2971 slučaj zaraze, a ukupan broj aktivnih slučajeva sada je 1621, s obzirom na to da su se 94 osobe oporavile.

Međimurska županija: 129 novih slučaja

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je novih 369 osoba. Evidentirano je 129 osoba pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je manje nego prethodnog dana.

U proteklih 24 sata oporavilo se 112 osoba. Do sada je ukupno uzeto 16 110 uzorka. Postotak pozitivnih osoba na virus COVID-19 u odnosu na broj testiranja za proteklih 24 sata je 34,9%, što je za 5,5% manje nego prethodnog dana.

U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih 10 pacijenata, otpuštena su 4 pacijenta te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 54 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od kojih se 6 pacijenata nalazi na respiratoru. U proteklih 24 sata evidentirana je 1 preminula COVID-19 pozitivna osoba: muška osobe stara 86 godina.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivan 1 liječnik i 16 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalazi 14 medicinskih sestara.

Zadarska županija: 54 nova slučaja

Na području Zadarske županije 54 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o obiteljskim i kontaktima prije oboljelih osoba, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite, koji upozorava na proboj virusa u domove za starije i nemoćne.

Testiranja u Obiteljskom domu u Crnom pokazala su da je na koronavirus pozitivan još jedan štićenik dok su ostali uzorci negativni. Zaraženo je i sedam štićenika te jedna djelatnica u privatnom Domu za starije na Smiljevcu. Budući da je oboljela i jedna djelatnica privatnog obiteljskog doma za stare i nemoćne u Zadru, jučer su testirani svi štićenici i djelatnici tog doma, a utvrđen je još jedan pozitivan nalaz na Covid-19.

Voditelj Službe za epidemiologiju zavoda za javno zdravstvo Zadar Alan Medić komentirao je kako su proboji u domove očekivani s obzirom na velik porast broja oboljelih te poručio da “u ovome trenutku o nama i našem ponašanju ovisi razvoj epidemije”.

“Molimo sve djelatnike u domovima za stare i nemoćne te socijalnih ustanova, posebno u malim obiteljskim domovima, da se suzdrže od okupljanja i većih druženja u samom domu i izvan radnog vremena kako bi zaštitili svoje štićenike. Ponavljam još jednom, u ovome trenutku o nama i našem ponašanju ovisi razvoj epidemije u kojoj posebno moramo zaštititi stariju i osjetljivu populaciju. Ako se nastavi probijanje virusa u domove, brzo ćemo popuniti bolničke kapacitete i opteretiti zdravstveni sustav pa će biti otežano liječenje oboljelih od Covida-19, a i teških pacijenata s drugim akutnim ili kroničnim stanjima”, poručio je Medić.

Među novozaraženima u Zadarskoj županiji 25 ih je iz Zadra, po četvero iz Benkovca, Bibinja i Pašmana, troje iz Nina, po dvoje iz Starigrada, Sv. Filipa i Jakova i Zemunika, te po jedna osoba iz Jasenica, Lišana Ostrovičkih, Pakoštana, Polače, Preka, Sukošana, Vira i i Vrsi.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 294 uzorka, a u izolaciji i samoizolaciji je 1126 osoba.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 26 bolesnika, od kojih je pet na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se sedmero pacijenata s blažom kliničkom slikom.

Policija nije evidentirala kršenje samoizolacije.

Šibensko-kninska županija: 39 novih slučajeva

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima i četiri korisnika doma za starije i nemoćne „Cvjetni dom“ u Šibeniku, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Osam novozaraženih je s područja Šibenika, 19 ih je s područja Drniša, šest s područja Knina te po jedna osoba s područja općine Biskupija i Promina.

Trenutno je 285 aktivnih slučajeva zaraze u županiji. Njih 14 liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice od kojih je jedna osoba na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzeto je 250 uzorka za testiranje. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 495 osoba.

Splitsko-dalmatinska: 291 novi slučaj

U posljednja 24 sata u Splitsko-dalmatinskoj županiji je 291 novooboljela osoba, a dvojica muškarca i jedna žena umrli su u KBC-u Split, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 968 obrađenih testova danas je 291 novooboljela osoba pozitivna na covid infekciju i to iz Splita 133, Imotskog 20, Solina 15, Kaštela i Makarske po 14, Omiša 11, Vrgorca devet, Sinja osam, Podbablja i Trilja po sedam, Podstrane šest, Jelse i Prološca po pet, Hrvaca, Zmijavaca i Dugog Rata po četiri.

Po troje ih je novooboljelih u Runovićima, Tučepima i Otoku, po dvoje u Trogiru, Baškoj Vodi, Dugopolju, Marini i Šestanovcu, te po jedna osoba u Vrlici, Muću, Okrugu, Podgori, Sutivanu i na Šolti.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 142 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

“Ukupno se 2385 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju ih je 98, dok se deset osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umrle su tri osobe. Radi se o dva muškarca starosti 86 i 73 godine te ženi staroj 88 godina. Svi su oni uz brojne komorbiditete bili pozitivni i na covid infekciju”, ističe se u priopćenju Stožera.

Dubrovačko-neretvanska županija: 49 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je umrla, a 43 osobe su izliječene, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Umrla je ženska osoba iz Dubrovnika, rođena 1931. godine.

Zaraženo je petnaest osoba iz Dubrovnika, deset iz Metkovića, sedam iz Konavala, pet iz Župe dubrovačke, dvije iz Zažablja, po jedna iz Blata, Dubrovačkog primorja, Kule Norinske, Orebića, Ploča i Smokvice te četiri osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

Ukupno je zaraženo 28 osoba muškog spola i 21 osoba ženskog spola, a za njih 26 je utvrđena epidemiološka veza.

Od 43 izliječene osobe njih 24 su iz Dubrovnika, devet iz Metkovića, sedam iz Župe dubrovačke te po jedna iz Opuzena, Stona i Ploča.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se pedeset osoba. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih su četiri bolesnika na respiratoru – neinvazivna ventilacija, dok su dva na invanzivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 1014 osoba. Od jučer obrađeno je 196 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 20 721.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Ličko-senjska županija: 5 novih slučajeva

U Ličko-senjskoj županiji pet je novooboljelih od covida-19 u posljednja 24 sata i to četiri iz Senja i jedna iz Brinja, te traje epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba, priopćio je u subotu Stožer Civilne zaštite.

Ukupno su oboljele 642 osobe od covida-19, od kojih je 111 još uvijek aktivnih slučajeva. 506 osoba je izliječeno, a 25 je umrlo.

Među aktivnim slučajevima 36 ih iz Gospića i još 23 iz tamošnjeg Doma za starije i nemoćne, 26 iz Senja, 12 iz Otočca, sedam iz Novalje, pet iz Brinja i po jedan iz Perušića i Lovinca.

U posljednja 24 sata  provedeno je testiranje nad 53 osobe.

U samoizolaciji je 310 ljudi.

Primorsko-goranska: 81 novi slučaj

U Primorsko-goranskoj županiji, prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od 1033 testiranih kod 81 osobe potvrđena je zaraza koronavirusom, dok je 177 osoba ozdravilo. Ukupno je 1455 aktivnih slučajeva COViD -19 bolesti na području županije, javlja lokalni stožer.

Istarska županija: 74 nova slučaja

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 714 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 74 novozaraženih osoba s područja županije.

Za 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije, ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 6 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Zagreb (2), Slavonija (1), Republika Slovenija (1), Bosna i Hercegovina (1), Italija(1).

U epidemiološkoj obradi nalazi se 5 osoba. Izliječeno je 39 osoba. Trenutno je 454 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 274 osoba, javlja lokalni stožer.

Udio starijih u ukupnom broju zaraženih je i dalje stabilan i danas iznosi nešto manje od jučer (11%), što znači da nema značajnijeg porasta udjela zaraženih među starijom populacijom. Danas je ukupno 39 pozitivnih osoba iz domova za starije na području PGŽ.

Osječko-baranjska županija: 209 novih slučajeva

U posljednja 24 sata u laboratorijima KBC-a Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 568 uzoraka, od kojih je 209 s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus.

Na području Osijeka i osječkih prigradskih naselja je 78 novozaraženih, 19 je na području Đakova, 18 Donjeg Miholjca, 17 Valpova, 16 Belišća, 13 Našica i četiri osobe s područja Belog Manastira. U općini Semeljci je šest novozaraženih, po četiri u općinama Bilje, Darda, Erdut, Viškovci i Trnava, a po dvije novooboljele osobe u Kneževim Vinogradima, Petrijevcima, Punitovcima i Bizovcu. Jednu novopozitivnu osobu bilježe općine Antunovac, Čepin, Đurđenovac, Ernestinovo, Marijanci, Podgorač, Petlovac, Levanjska Varoš, Drenje i Vladislavci.

Na bolničkom liječenju nalaze se 133 osobe,24 u Općoj županijskoj bolnici Našice, 109 u KBC-u Osijek od kojih je 14 na respiratoru.

Tijekom posljednjih 24 sata preminule su četiri osobe pozitivne na koronavirus.

Vukovarsko-srijemska županija: 80 novih slučajeva

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 80 novih pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima najveći je broj iz Vukovara (35), Vinkovaca (12) te Županje (šest) dok je u preostalih 17 mjesta te županije zabilježeno po nekoliko ili jedan novoboljeli.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljelo je 2459 osoba, od kojih je 1984 izliječeno, a umrle su 34 osobe. Trenutno je 49 osoba hospitalizirano zbog covid-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirane su 403 osobe, a u samoizolaciji su 962 osobe
Brodsko-posavska županija: 89 novih slučajeva
Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je u subotu 89 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U toj županiji trenutno je na koronavirus pozitivno 706 osoba, 56 ih je pod liječničkom je skrbi u slavonskobrodskoj i novogradiška bolnici. Od izbijanja pandemije 2.111 osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije imalo je pozitivan nalaz na koronavirus.

Pod mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji trenutno su 1.744 osobe, 78 osoba više nego u petak.

U Požeško-slavonskoj županiji 18 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je županijski Stožer civilne zaštite.

U Županiji je trenutno 169 osoba pozitivno na koronavirus, a 20 osoba je na liječenju u bolnici. Pod mjerom samoizolacije je 651 osoba.

Požeško-slavonska: 18 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 169 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 149 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 20 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 651 osoba, a ukupno je testirano 13684 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 275 uzoraka, od kojih je 18 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Sisačko-moslavačka: 5 novih slučajeva

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je pet novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, javlja lokalni stožer.

Riječ je o dvije osobe s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja grada Siska, jednoj osobi s područja grada Petrinje i jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

Koprivničko-Križevačka: 54 nova slučaja

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS–CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđena 54 nova slučaja bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 275 slučajeva bolesti COVID-19, 32 osobe su ozdravile, a na bolničkom liječenju nalazi se 17 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 908 slučajeva bolesti COVID-19.

Komentiraj