Stiže skijaška sezona, Capak otkrio koje su rizične situacije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav capak u utorak je komentirao nadolazeću skijašku sezonu. Nedavno se našalio u programu Nove TV, poručujući da bi on, ako bi se odlučio na skijanje, išao u Slovačku. Ipak, u utorak ističe da se situacija u toj zemlji, kao i u Austriji, drastično promijenila.

“Epidemiološka situacija se mijenja. Kad ste me to prvi put pitali, smatrao sam to šalom, pa sam u šali i rekao da ne bih išao u Austriju, nego u Slovačku. Situacija u Slovačkoj i Austriji se drastično pogoršala. Sam čin spusta i skijanja nije rizičan, ali putovanje, boravak u hotelima i restoranima te vožnja gondolama koje primaju i do 50 ljudi jest. Mi epidemiolozi nismo za karantenu da bismo zatvarali sve, ali neke stvari koje su rizične ne preporučujemo”, kazao je Capak.

Dodao je da se o kriterijima prelaska granice razgovara na razini Europske unije. “Mi smo najliberalnija zemlja što se tiče prelaska granica unutar Europske unije. Tijekom razgovora ćemo pripremiti naš prijedlog za prelazak granica zemalja EU-a sukladno pravilima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti i Europske komisije. Trenutačno sve ostaje kako je bilo”, rekao je ravnatelj HZJZ-a zaključujući da osobno smatra da je nemoguće da se postigne ujednačavanje pravila.

Komentiraj