Iako meteorolozi za sljedeći tjedan već neko vrijeme najavljuju znatno zahlađenje, već će u subotu biti moguće nevrijeme. Dijelove Hrvatske mogla bi zahvatiti tuča i olujni udari vjetra, a na moru može doći i do pijavica. Meteoalarm je za subotu izdao narančasta upozorenja za cijelu Hrvatsku, zbog visokih temperatura i izraženih pljuskova s grmljavinom.

Jutarnja temperatura kretat će se od 17 do 22, na Jadranu 23 do 28, a najviša dnevna u većini predjela između 30 i 35 °C. Meteorolozi predviđaju kako će se temperatura sljedećeg tjedna mogla spustiti i za desetak stupnjeva. Ali, naglašavaju kako ljeto nije gotovo.

U nedjelju će biti nestabilo sa čestim lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, te manje vruće. Nestabilno će se vrijeme nastaviti i u idućem tjednu, sa promjenjivim vremenom, kišom te dosta nižim temperaturama. Kako piše Crometeo, radi se i cikloni Emilija.

Petak bio izrazito vruć

U petak je u 14 sati na Mljetu izmjerena temperatura od 40°C, a u Lipiku 39°C (riječ je o zaokruženim podacima). Od meteoroloških postaja za koje su dostupni podaci o maksimalnoj temperaturi zraka, najviša vrijednost od 38.2°C je izmjerena u Kninu. Potom slijedi Daruvar sa 38.0°C, Osijek Klisa 37.2°C, Slavonski Brod 36.8°C, Mali Lošinj 36.7°C, Zadar Zemunik 36.6°C, Pazin i Senj 36.5…U 14 sati je 37°C izmjereno i u Metkoviću i Požegi.

Petak ipak nije bio posve stabilan. Tijekom poslijepodneva je lokalno bilo kratkotrajnih pljuskova i grmljavine. Zabilježeni su u unutrašnjosti Istre, u Zagori (uz granicu sa BiH), u dijelu Like i Gorskog kotara te ponegdje u zapadnoj Slavoniji. U Ogulinu je pljusak donio 4 litre kiše i kratkotrajno osvježenje, pa je temperatura od 14 do 15 sati sa 33°C pala na 23°C.

Komentiraj