Stiže novo poskupljenje hrane. Proizvođači traže jedinstvenu stopu PDV-a

Uskoro bi moglo doći do poskupljenja mliječnih proizvoda i mesnih prerađevina. Kako bi se daljnje divljanje cijena izbjeglo, proizvođači traže od Vlade jedinstvenu stopu PDV-a od pet posto na hranu.

Sir, vrhnje, jogurt su preskupi za kupce, a za proizvođače neisplativi. Država im, kako kažu, uzme sve što zarade.

“PDV na mlijeko je pet posto, na repromaterijal je 13 posto, a na proizvod koji ide vani je 25. Ovaj PDV od 25 nama uzme svu dobit u proizvodnji, a mi živimo od prerade”, izjavio je Darko Pavičević, upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela za RTL-ov Danas.

Proizvođači suhomesnatih proizvoda ističu da ni njima nije bolje.

“U ovom momentu kad gledamo, država zarađuje više nego što zarađuje industrija, jer mesna industrija ne može ostvariti maržu od 25 posto dok je PDV 25 posto”, poručio je Milivoj Medven, direktor u mesoprerađivačkoj industriji.

Jedino rješenje bila bi jedinstvena stopa PDV-a od pet posto na svu hranu.

“Sve je u neredu. Nama bi 5 posto PDV-a omogućilo da mi ne dižemo cijene dalje. Cijene se sigurno ne bi dizale kod nas”, tvrdi Pavičević.

“Ako dignete prag ulaska u PDV s 40 tisuća eura na 80 tisuća eura, ako smanjite porez na dohodak, adekvatno – a ne prebacivati na jedinice lokalne samouprave, ako idete sa smanjivanjem PDV-a na uslužne djelatnosti na 13 posto, odnosno proizvodnju hrane na pet posto, u tom momentu možete očekivati i da će se cijene stabilizirati”, kazao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner