Stiže dokumentarni film o Billie Holiday „Billie“

Film „Billie“ o jednoj od najpoznatijih pjevačica jazza Eleanor Gough McKay, poznatoj po umjetničkom imenu Billie Holiday, koja je živjela od 1915. do 1959. godine, a  kojega je režirao James Erskine tijekom studenog će doživjeti svoju premijeru u britanskim kinima. Riječ je o dokumentarnom filmu o životu legendarne jazz pjevačice kroz intervjue s brojnim glazbenicima poput Tonya Bennetta, Charlesa Mingusa, Sylvie Syms, Counta Basiea itd., te uz do sada nikada viđene intervjue sa Billie Holiday do kojeg je došao autor filma, a kojih je preko 200 sati. Film se kroz priču o ovoj slavnoj crnoj pjevačici jazza dotiče pitanja rasizma, socijalne nepravde i rodne ravnopravnosti.

Ono što mi je bilo posebno važno je osigurati da film nudi dovoljno materijala zbog kojega će se gledatelji diviti Billie Holiday, njezinoj moći i njezinom geniju kao i da publika shvati to kroz pjesme koje je pjevala.“ , izjavio je autor i redatelje filma James Erskine.

Zanimljivo je da istovremeno igrani film o Billie Holiday završava i proslavljeni redatelj igranih filmova Lee Daniels koji je film o njezinoj borbi i životu nazvao „The United States Vs. Billie Holiday“ čija premijera je najavljena za veljaču 2021. godine i koju je u filmu utjelovila glumica Andra Day. Redatelj filma Daniels povodom spomenutog filma je rekao kako se nada da bi film mogao rasvijetliti sistemski rasizam i socijalnu nepravdu u SAD-u.

Komentiraj