Stipić: “U izolaciji je oko 700 učitelja i nastavnika, malo manje od 600 ih je zaraženo”

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić u utorak je gostovao u ‘Novom danu’ N1 televizije, gdje je govorio o tanju u školstvu i prosvjedu sindikata najavljenog za srijedu.

Rekao je da je stanje u školstvu poprilično teško. “S jučerašnjim danom oko 700 učitelja i nastavnika je u izolaciji, a malo manje od 600 ih je zaraženo. Sve se to reflektira na one koji još rade – od onih koji su u školama traži se da rade još više”, kazao je Stipić.

Online nastavu uvode Međimurska, Varaždinska i Osječko-baranjska županija, a prelazak na online model najavila je i Primorsko-goranska županija. Stipić kaže da su stvari očito ‘izmakle kontroli’. “Nacionalni stožer očito je povjerenje izgubio. U takvoj situaciji županije pokušavaju spasiti ono što se spasiti da”, rekao je.

Ističe da je prosvjed u srijedu u znaku broja četiri – četiri ključna problema, četiri govornice – a želja im je, kako kaže, otvoriti dijalog s prosvjetnim vlastima koje se već dugo oglušuje na njihove naše zahtjeve. “Naime, rad na koji smo krenuli prije tri mjeseca, traži neka nova rješenja. Pisanim putem ministru smo poslali plan što bi trebali napraviti, ali odgovori nismo dobili”, rekao je.

Jedan od problema je problem paralelnog rada – nastavnici prijepodne rade u školi, a poslijepodne online. Kao drugi problem navodi slanje nastavnika u samoizolaciju, zbog čega im se plaća smanjuje za otprilike dvije trećine. Treći problem je, ističe Stipić, refundacija osobnih troškova – sve više ih radi od kuće, koriste svoja računala i sami plaćaju internet. Četvrti problem je zapošljaanje čistačica.

“Škole bi mogle biti zatvorene jer nećemo imati spremačica. Postojeće osoblje radi sve više i više. Ministarstvo na kapaljku daje dopuštenja za nova zapošljavanja”, rekao je Stipić i dodao da prosvjedom žele poslati poruku da se prosvjetne vlasti moraju pokrenuti.

Stipić kaže da će nastojati poštovati mjere i doskočiti nekim ograničenjima, pa će dojam biti da je na prosvjedu više ljudi nego što će zaista biti. “Mi ćemo biti pod maskama, ali poruke neće biti maskirane. Jasno ćemo zahtijevati da nas resorni ministar primi”, poručuje.

Komentiraj