STIPE PETRINA PODRŽAVA STUDENTE FILOZOFSKOG “Bogu božje, caru carevo, Filozofski filozofiji, Katolički fakultet Crkvi”

Patrik Macek/PIXSELL

Najavu suradnje Filozofskog fakulteta i Katoličko bogoslovnog fakulteta komentirao je u četvrtak nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina, koji ističe kako je spajanje ova dva fakulteta nezamislivo.

Petrina je naglasio kako on i članovi njegove liste daju punu podršku studentima Filozofskog fakulteta, koji najavljuju štrajk ako dođe do spajanja. “Nezamislivo mi je da se ova dva fakulteta spoje, iz više razloga. Bitan razlog je “upad” na ovaj fakultet. Studenti filozofije na ovaj fakultet dolaze preko jako teških prijemnih ispita za koje je potrebno veliko znanje i vještine. Dok primjerice za ovaj drugi, “upada” se po preporuci župnika, biskupa i drugih osoba u Crkvi”, ističe Petrina u priopćenju objavljenom na njegovoj Internet stranici.

“Isto tako, spajanjem ovih dvaju fakulteta, diploma bi po tome nekom razmišljanju trebala biti isto vrijedeća što nije nikako pošteno uzimajući u obzir zvanje i sadržajnost jednog i drugog. Prilikom zaposlenja, student koji završi filozofski, posao neće dobiti na osnovu preporuke Crkve, nego preko natječaja koji je itekako zahtjevan i težak, a vidimo omjer zaposlenih u jednom i drugom zvanju”, dodaje Petrina.

Naglašava kako je nezamislivo da Crkva danas spaja filozofiju sa svojim učenjem, podsjećajući na veljaču 1600. godine, kada je Crkva na lomači spalila istaknutog filozofa, matematičara i astronoma, Talijana Giordana Bruna. “Bruno je zbog svojih ideja o heliocentrizmu, beskrajnom svemiru i strukturi atoma smetao Crkvi te je za to platio životom”, ističe.

“Napominjem, ali predlažem Hrvatska biskupska konferencija se sjeti što je Isus govorio u hramu, “Bogu božje, caru carevo”, te da to isto napokon počnu provoditi u djelo te se približe onoj Crkvi koju je Isus propovijedao”, zaključuje nezavisni zastupnik Stipe Petrina.

Komentiraj