Stipe Božić o tragediji na Papuku: “Najveći uzrok je nepripremljenost”

Slavni hrvatski alpinist i član Hrvatske gorske službe spašavanja Stipe Božić komentirao je u srijedu tragediju na Papuku, gdje su u ponedjeljak pronađena smrznuta tijela dvojice muškaraca.

Božić je objasnio da se na nižim temperaturama može preživjeti, ali istaknuo i kako se može smrznuti na višoj temperaturi. “Ovaj nesretni trenutak je izveo vani ljude nepripremljene. Treba se dobro pripremiti za ovakve prilike. Čak i kad ljeti idete na Papuk, morate se pripremiti kao da je zima. Zato su planinarske škole, zato su iskustva i savjetovanja. Da se ponese odgavarajuća oprema i hrana”, objasnio je Stipe Božić za N1.

Važno je, istaknuo je, da se čovjek ne opusti i ne stane. Mora, naime, proizvoditi toplinu, bez koje nitko ne može preživjeti. “Čovjek može danima noćiti po takvoj temperaturi, čak i preživjeti noć ako se kreće, zaštiti i giba. To nije bila temperatura koja je pogibeljna u svakom slučaju”, istaknuo je naš proslavljeni alpinist.

Na kraju je poručio da je najveći uzrok nesreća – nepripremljenost. “Neki dan smo na Kamešnici imali 6 mladića u sličnoj situaciji, ali oni su odmah pozvali HGSS. Ako se drže zajedno i ako su pristuni, onda imaju šanse”, zaključio je.

Komentiraj