Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je u četvrtak istragu protiv S. S. i četvorice okrivljenika koje slijedom kaznene prijave policije i tzv. poreznog Uskoka tereti da su iz nekoliko tvrtki putem fiktivnih računa izdanih za neobavljene usluge izvukli najmanje 2,9 milijuna kuna, pri čemu su zbog neplaćanja poreza državni proračun oštetili za više od 600 tisuća kuna.

S.S. (46) terete da je kao osnivač i stvarni voditelj tvrtke u Velikoj Britaniji i osnivač druge tvrtke u Zagrebu, od lipnja 2014. do travnja ove godine s ostalim okrivljenicima pojedinačno dogovorio da će tvrtkama u kojima su oni odgovorne osobe ispostavljati fiktivne račune za neobavljene usluge.

S.S. je potom putem svojih tvrtki u više navrata ispostavio fiktivne račune i drugu nevjerodostojnu dokumentaciju tvrtkama ostalih okrivljenika koju su nalagali isplate tvrtki prvookrivljenika, izvijestilo je u četvrtak Državno odvjetništvo, nakon ispitivanja okrivljenika.

Takvim neosnovanim plaćanjem kao i nevjerodostojno knjiženim računima okrivljenici su prema sumnjama tužiteljstva umanjivali osnovicu za obračun PDV-a i poreza na dobit.

Uplaćene iznose podizao je prvookrivljeni S.S. koji je dio novca zadržavao za sebe dok je ostatak dijelio osumnjičenim odgovornim osobama oštećenih tvrtki. Tim malverzacijama okrivljenici su iz tvrtki izvukli najmanje 2,9 milijuna kuna i proračun oštetili za najmanje 616 tisuća kuna.

Tužiteljstvo je objavilo samo dob osumnjičenika, starosti od 37 do 57 godina koje tereti za zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza te pomaganja u tim nedjelima.

Neslužbeno se doznaje da je prvookrivljeni S.S., jedan od osumnjičenih u posljednje dvije istrage protiv Zdravka Mamića i ostalih zbog izvlačenja novca iz Dinama putem ‘off shore’ tvrtki. Istragom su obuhvaćeni i I. N., R.P., I.P. i I.D.

Tužiteljstvo nije zatražilo da im se odredi istražni zatvor.

Komentiraj