Stipan Jonjić: “Lijeka protiv koronavirusa nema ni na vidiku, cjepivo nema alternative”

Imunolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Stipan Jonjić u četvrtak je za HRT izjavio da cjepivo protiv koronavirusa, obzirom da lijeka još nema ni na vidiku, nema alternative i zato je šteta sve ovo što se događa oko dostave cjepiva.

“Virusi stalno mutiraju, mutacije se mogu brže širiti i biti opasnije i te mutante imaju za cilj imunološki nadzor što dodatno osiromaši imuni odgovor. To je glavna osobina koronavirusa da se igraju s našim imunološkim sustavom i nakon što prebolimo ili dođemo u kontakt s virusom i razvijemo imuni odgovor to zapravo rezultira slabašnim imunim odgovorom koji ne sprječava da virus ponovno dođe za 6 mjeseci”, kazao je Jonjić za ‘Studio 4’.

Prokomentirao je i proizvodnju lijeka. Kaže da se na tome puno radi i cilj je stvoriti univerzalni lijek protiv svih koronavirusa koji bi ciljao neko važno mjesto u reprodukcijskom ciklusu virusa od njegovog ulaza u stanicu, da se onemogući šiljak kojim se veže za receptore na našim stanicama. Pokušava se i , dodao je, djelovati i na dijeljenje odnosno replikaciju virusnog genoma, zatim neke enzime koji su važni za cijepanje virusnog poliproteina.

“Lijekovi na kojima se sada puno radi je cilj stvoriti nekakvu molekulu koja će interferirati jednom komponentom u složenom ciklusu replikacije virusa. Ako to blokiramo onda smo zaustavili ne samo ovaj koronavirus nego vjerojatno i sve koronaviruse”, rekao je imunolog.

Rad na razvoju protuvisrusnih lijekova je, kaže, golem zalogaj i užasno teško istraživanje. “Moramo imati strpljenja, iako nemamo vremena. Postoji desetak ciljeva od ulaska virusa u stanicu do samog izlaska na koje se cilja pomoću raznih pristupa. To nije bez nade, recimo pogledajmo virus HIV-a koji izaziva AIDS, bio je nerješiv problem, a sad je kroz postojeću terapiju stvar puno bolje, kao i kod hepatitisa C”, poručio je Stipan Jonjić.

Objasnio je da virus ima dva ključna enzima – “To su dvije proteaze i one su također cilj pristupa u traženju lijeka. Ako ih blokiramo, također će se blokirati replikacija virusa. No zasad nema na vidiku jasnog, specifičnog lijeka koji bi bio usmjeren na Sars-CoV-2. Ako se nađe, onda bi to bila velika stvar, možda veća od cjepiva, jer bi on onda vjerojatno ciljao sve koronaviruse koji ugrožavaju ljude, a njih je sedam i većina izaziva laganu prehladu”, istaknuo je.

Komentirao je i epidemiološke mjere, odnosno njihovo kršenje, na sprovodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na zagrebačkom Mirogoju. “Vremena su teška, situacije su kompleksne, ljude je teško držati pod kontrolom. Vrlo je teško donositi odluke u ovakvim situacijama, ali se ne bih upuštao u političke ocjene”, zaključio je Jonjić.

Komentiraj