Stipan Jonjić: “Ako se ne cijepimo, svi ćemo, prije ili poslije, dobiti koronu”

Virusni imunolog Stipan Jonjić u četvrtak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao epidemiološku situaciju i cijepljenje u Hrvatskoj.

Europska agencija za lijekove u srijedu je na konferenciji za novinare izvijestila kako postoji veza između cjepiva AstraZenece i stvaranja krvnih ugrušaka, te da bi ugrušci trebali biti navedeni kao rijetka nuspojava tog cjepiva. “EMA nije rekla ništa novo, ona nema nikakve čvrste argumente za njihov stav za krvne ugruške koje su spominjali. Nije pronađena nikakva uzročno-posljedična veza, nema znanstvenih argumenata da bi netko rekao da nešto preporuče jer je nešto pronašao. Ostali smo na razini špekulacija u javnosti. Opasnost je velika, jer je građanstvo jako ugroženo. Svi ćemo, prije ili poslije, koronu dobiti, ako se ne cijepimo”, rekao je Jonjić.

Dodao je da je na 25 milijuna cijepljenih bilo 86 slučajeva tromboze. “Svaki je čovjek vrijedan. Oni su naveli da je 18 završilo smrtno. Smrtnost je 0.72, manje od čovjeka na milijun ljudi… Koronavirus je teška bolest. Ako dođe do teških slučajeva, a ako netko završi teško, 25 posto je šansa za trombozu. Mnoge manifestacije na periferiji centralnog živčanog sustava pojavile su se kod onih koji su preboljeli koronu”, objasnio je.

Dodao je da mu je drago da ljudi polako shvaćaju da je cijepljenje esencijalno ako ne želimo dobiti tešku bolest. “Potencijalni rizik uvijek postoji, no nema znanstveno utemeljenih argumenata. Vlada radi na dolasku novih cjepiva. Ljude treba uvjeriti da je rizik od bolesti nesrazmjeran onome što se može dogoditi pri cijepljenju. Komplikacije su nesrazmjerno gore i dugotrajnije ako se bolest dobije”, poručio je.

Jonjić je istaknuo da nije isto cijepiti se i preboljeti infekciju. “Oni koji su preboljeli trebali bi isto poslije nekog vremena primiti cjepivo”, rekao je i dodao da sumnja da će i ovo ljeto biti takvo da će dnevno biti samo dvadesetak slučajeva dnevno.

“Moramo biti jako oprezni, i ne mogu reći hoćemo li na ljeto imati manje slučajeva nego prošle godine. Ne usudim se prognozirati. Neke mjere koje nas ne ugrožavaju mogu nam puno pomoći. Uvažavanjem onoga što nam se u medijima govori možemo puno učiniti”, zaključio je Stipan Jonjić.

Komentiraj